به وبلاگ سبزگستر رضوان خوش آمدید
در انتظار گل نرگس 1
افشاي حق 1
ولي عصر(عج) 1
سايت جهاني سنت 1
فضائل امیرالمومنین علی ابن ابیطالب علیه السلام 1
فروشگاه رضوان كالپوش 1
وب نامه شفيعي مطهر 1
سجده نشين 1
امام صادق(ع)tv 1
فروشگاه سموم رضوان كالپوش 1
ردیاب جی پی اس ماشین
ارم زوتی z300
جلو پنجره زوتی

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان سبزگستر رضوان کالپوش و آدرس rezvankalposh-1391.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





محمد رضا عارف 314
کلوپ دانلود-دانلود رایگان 268
پيرمرد 24 ساله 288
ابوتراب 248
بانك اشعار اهل البيت(ع) 326
شبكه كلمه(شيعي) 374
فروشگاه سموم رضوان كالپوش 323
امام ثامن 208
مسافر راه خدا 301
گل نرجس 240
مرحوم سيد جواد ذاكر 274
تنزيل قران 206
متوسلين به حضرت زينب(س) 538
امام علي نقي 339
پيشواي رئوف 646
تبادل لینک رایگان 234
فروشگاه ساعت مچی 231
فروشگاه عینک آفتابی 258
ارتباط با خدا 365
پرسپوليس تاابد سرخ است....تاابدسرور.. 363
يا صاحب مدد 200
deathly hollows 313
پرسپوليس 210
جهان خالي از حجت نمي ماند 258
BIYA 2 208
ترويج وآموزش كشاورزي بيرجند 1
سايت جهاني سنت 261
سالار زينب 246
افشاي حق 199
جانشين پيامبر(ص) 1
اطلاع رساني 208
مذهبي 541
سايت حديثستان 193
پژوهشكده اعجاز قران 317
طب سنتي ايران 361
اخبار IT 211
خريد اينترنتي بليط قطار 1
وب نوشته محمد علي ابطحي 1
وبلاگي براي همه ايرانيان 201
وزارت جهاد كشاورزي 194
موسسه تحقيقات اصلاح وتهيه نهال وبذر 232
مركز آموزش كشاورزي 536
جاده هاي انتظار 190
جوك +لطيفه +سرگرمي_خنده 198
انجمن ترويج كشاورزي چيا 213
جماران 201
انجمن علوم علف هاي هرز ايران 245
روزنامه مردم سالاري 271
سيستم مانيتورينگ 359
وبلاگ ناظرين كشاورزي 902
ولي عصر 294
انجمن ارگانيك ايران 337
مکتب العباس(ع) 280
اهل بيت(ع) 294
خبرگزاري كشاورزي ايران 265
ياعلي 267
وبلاگ گروه حضرت عباس 276
فروشگاه سموم رضوان كالپوش 446
حواله یوان به چین
خرید از علی اکسپرس
دزدگیر دوچرخه
الوقلیون
آرشيو پيوندهاي روزانه

آمار وب سایت:  

بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید هفته :
بازدید ماه :
بازدید کل :
تعداد مطالب : 224
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1



مرجع کد آهنگ


IranSkin go Up

قالب میهن بلاگ تقویم جلالی

FreeCod Fall Hafez

Best Cod Music

آیه قرآن
زیارت عاشورا مهدویت امام زمان (عج) تاریخ روز آیه قرآن تصادفی سوره قرآن پخش زنده حرم وصیت شهدا Mania-dv.blogfa.coM -->



آپلود نامحدود عکس و فایل

آپلود عکس

دریافت کد آپلود سنتر


آشنائي باباغ وباغباني

 

میوه کاری ( میوه کاری )

احداث باغهاي سالم، يكنواخت و اقتصادي زماني ميسر مي شود كه زمينه هاي لازم براي توليد نهال سالم و داراي اصالت ژنتيكي و مطابق با استاندارد هاي مصوب فراهم گردد.

ميوه‌كاری را می‌توان فن كشت و پرورش گياهان چند ساله‌ای كه بخشی يا تمام ميوه آنها بصورت خام يا پخته مورد تغذيه انسان قرار می‌گيرد تعريف كرد. از آنجا كه بيشتر درختان ميوه، پس از كاشته شدن، چند سال طول می‌كشد تا به بار بنشينند و علاوه بر مخارج سنگين اوليه، در طول اين مدت نيز هر ساله هزينه‌هايی برای نگهداری و پرورش آنها لازم می شود، ميوه كاری نياز به سرمايه‌گذاری به نسبت درازمدت دارد. بنابراين، اگر از ابتدای امر دقت و توجه كافی نشود، شايد پس از چند سال منجر به زيان‌هايی جبران ناپذير گردد. در اين بخش از سایت، مسايل مربوط به ميوه‌كاری، در سه قسمت شامل: احداث باغ جديد، نگهداری از باغ احداث شده و در آینده نیز ويژگی‌های مهمترين ميوه‌های ايران، مورد بحث قرار خواهند گرفت.

 

سبزگستررضوان

 

اصول و فنون احداث و مدیریت باغ سیب: 1- مراحل قبل از کاشت و بررسی های اولیه قبل از احداث باغ:

 

اصول و فنون احداث و مدیریت باغ سیب:

 

1- مراحل قبل از کاشت و  بررسی های اولیه قبل از احداث باغ:

 

1- عوامل اقلیمی:

 

توصیه می شود که اینگونه اطلاعات از نزدیکترین ایستگاه هواشناسی تهیه شود،       نظیر: برآورد میانگین بلند مدت نزولات سالانه (30 سال)،حداقل و حداکثر دمای مطلق،ارتفاع از سطح دریا،تعداد روزهای یخبندان،آمار وقوع تگرگ و توزیع زمانی آن در شعاع 50 کیلومتری (چنانچه آمار وقوع تگرگ در منطقه بالا است،توصیه می شود حتما" از تور ضد تگرگ استفاده شود)،بررسی وقوع بادهای موسمی یا فصلی،تعیین دوره ی زمانی غالب وزش باد،جهت و شدت باد،مطالعه ی این عوامل از نظر انتخاب سیستم کاشت،داربستی یا آزاد،انتخاب نوع پایه ی رویشی،انتخاب رقم و نوع تربیت و احداث سیستمهای زنده و غیرزنده بادشکن برای درختان حائز اهمیت است.

 

2- بررسی وضعیت آبهای زیرزمینی: 

 

تعیین کیفیت آب از نظر املاح و شوری،اسیدیته،برآورد دبی یا حجم آب موجود به ویژه در ماههای خرداد تا مهر ماه که نیاز به آبیاری وجود دارد.

 

پس از بررسیهای فوق روش آبیاری بررسی و تعیین می شود و ضرورت احداث استخر برای ماههای گرم و خشک مشخص تر می شود.آبیاری قطره ای،اقتصادی ترین روش در بلند مدت است.

 

3- مطالعه توپوگرافی: 

 

تعیین وضعیت زمین از نظر درصد شیب،جهت شیب(شمالی،جنوبی)،وجود پستی و بلندی،نقشه برداری و قطعه بندی.

 

4- بررسی بیماریها،آفات و تنشهای محیطی در منطقه:

 

این بررسیها بایستی با مطالعه وضعیت باغات سیب موجود در منطقه و در اطراف قطعه مورد نظر صورت گیرد.مراجعه به مراکز تحقیقاتی نزدیک استان و بازدید از باغات الگویی که در تعدادی از ایستگاههای تحقیقاتی در سطح کشور وجود دارد،بسیار مفید و شاید الزامی است.



ادامه مطلب


+ نوشته شده در جمعه 16 فروردين 1392برچسب:باغ-درختكاري-نهال,ساعت 18:22 توسط علي رضا |

گردو

ترتیب و هرس درختان گردو

هرس درختان جوان را تربیت گویند. که با دو هدف انجام می شود : توسعه اسکلتی قوی و تقویت رشد شاخه ها به موازات تولید محصول زیاد و زودرس اصولاً میوه های گردو در جوانه های انتهایی یا جوانه جانبی و انتهایی شاخه های یکساله تولید می شوند. بنابراین ارقام گردو به دو دسته بارور در جوانه های انتهایی و بارور در جوانه های جانبی تقسم می شوند ارقام با باردهی انتهائی (هارتلی، فرانکورت) فقط نیاز یه تنک کردن دارند و در این ارقام نباید سرشاخه زنی صورت گیرد در غیر اینصورت درخت در رشد رویشی باقیمانده و میوه تولید نخواهد کرد. برعکس این حالت ارقام بارده در جوانه های جانبی (وینا وچیکو) به منظور تقویت رشد شاخه ها که مانع از باردهی زودرس می شود به شدت تنک و سرزنی            می شوند. بعد از رشد سال اول نهالها از فاصله 2 متری سربرداری می شوند. کلیه شاخه های جانبی در روی محور اصلی بجز یک یا دو شاخه که در قسمت پائین تنه حفظ می شوند قطع می گردد. برای جلوگیری از رشد ضعیف شاخه های انشعاب یافته از تنه اصلی تمامی جوانه های اولیه که در بالاتر از فاصله 3/1 متری سطح زمین قرار دارند قطع می شوند تا جوانه های ثانویه فرصت رشد داشته باشند هر دو نوع رقم گردو ذکر شده بالا تا 2 سال مثل هم تربیت می شوند.

هرس درختان بارده

هدف اصلی از این هرس تولید محصول منظم زیاد و با کیفیت بالا است در کل این هرس چهار هدف عمده دارد

 (1) کنترل اندازه درخت.

 (2) حفظ قدرت رشد و باردهی سیخکها.

(3) تولید شاخه های جدید برای جایگزینی شاخه های پیرتروکم بارورتر.

(4) حذف شاخه های ضعیف خشک و مزاحم و ایجاد تسهیلات برای عملیات زراعی عمل هرس در دوره خواب درختان انجام می شود ولی بهتر است این کار در اوایل بهار انجام گیرد.

 تاخیر در هرس موجب خروج شیره گیاهی می شود تمامی سطوح قطع شده باید با چسب پوشانده          می شود. بهترین روش هرس درختان جوان )16 تا 17 ساله) و میان سال گردو (34 ، 35 ساله) بریدن انتهایی شاخه های سه ساله است. روش مناسب برای هرس درختان بالغ (40 ساله) قطع انتهای                شاخه های 4 تا 5 ساله است.



ادامه مطلب


+ نوشته شده در جمعه 1 فروردين 0برچسب:گردو-هرس- تربيت-بيماريها,ساعت 18:18 توسط علي رضا |

به کودکان زیر یک‌سال عسل ندهید

 

به کودکان زیر یک‌سال عسل ندهید

 


در طول تاریخ در میان ملل مختلف، عسل جایگاه خاصی را در میان داروهای سنتی به خود اختصاص داده است. در قرآن از آن به عنوان داروی شفابخش و درمان دردها نام‌برده شده و پیامبر عظیم‌الشان اسلام(ص) استفاده از آن را توصیه کرده است.

عسل نواحی مختلف، دارای ارزش غذایی و خواص درمانی متفاوت است، اما مطالعات بالینی و آزمایشگاهی بعضی خواص مشترک را برای عسل ثابت کرده است.

عسل دارای خواص ضد عفونی‌کننده قوی است. این خاصیت شاید به دلیل اثر اسمتیک و PH پایین و اسیدی عسل باشد. از این رو عسل را می‌توان برای ضد عفونی‌کردن زخم‌ها استفاده کرد.

اگر عسل را به صورت موضعی روی زخم‌ها استفاده کنید باعث تولید پراکسیر هیدروژن می‌شود که اثر ضد عفونی‌کننده دارد.

این ماده شفابخش در تسریع ترمیم زخم نیز موثر بوده و می‌تواند از رد زخم (اسکار) نیز جلوگیری کند. امروزه پمادهایی موضعی از عسل تهیه می‌شود که حتی در اعمال جراحی زیبایی برای جلوگیری از رد زخم و بخیه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

PH پایین و خاصیت اسیدی عسل از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. برای درمان زخم‌های دیابتی، سوختگی‌ها و سایر زخم‌های عفونی، عسل می‌تواند یک جایگزین خوب باشد.

در واقع عسل با جذب آب موجود در بافت‌های متورم ترمیم زخم را تسریع می‌کند.

برخی مطالعات مصرف عسل و موم آن را در درمان آلرژی موثر دانسته است.

همچنین عسل یک داروی موثر در درمان زکام، سرماخوردگی، گلودرد و سرفه است. این خاصیت شاید به دلیل رقیق‌کننده و خلط‌آور بودن این ماده است.

هرچند که مصرف عسل می‌تواند به درمان اسهال عفونی کودکان کمک کند، اما این امر باید با نظر پزشک انجام شود.

خیلی‌ها فکر می‌کنند چون عسل یک ماده غذایی مقوی است، بنابراین باید برای نوزادان هم استفاده شود؛ اما این نکته بسیار مهم است که به علت احتمال وجود «اسپورهای بوتولونیوم» در عسل هرگز نباید به کودکان زیر ‌یک‌سال داده شود. این در حالی است که معده کودکان بزرگ‌تر و بالغ می‌تواند آن را هضم کند.

 



+ نوشته شده در پنج شنبه 15 فروردين 1392برچسب:عسل-مواد غذايي-انرژي-كودكان,ساعت 15:30 توسط علي رضا |

فلفل قلمي لاغر می‌کند؟

فلفل لاغر می‌کند؟

از خیلی‌ها شنیده‌ام که مصرف فلفل می‌تواند باعث افزایش متابولیسم بدن و پایین‌ آمدن سریع‌تر وزن بشود. می‌خواستم بدانم آیا خوردن غذاهای تند در کنار رژیم‌درمانی، تاثیر چشمگیری در روند کاهش وزن دارد؟ آیا مصرف فراوان غذاهای تند، بی‌ضرر است؟ لطفا کمی هم در مورد قرص‌های فلفل توضیح دهید.»

فلفل علاوه بر داشتن اثر گرمازایی، می‌تواند سرعت سوخت‌وساز بدن را تا حدی افزایش دهد اما این افزایش متابولیسم در حدی نیست که بتوان برای کاهش وزن روی آن حساب کرد.

اگر بخواهیم فلفل و غذاهای تند را در حدی مصرف کنیم که متابولیسم بدنمان به میزان قابل‌توجهی بالا برود، عوارض زیاده‌روی در مصرف فلفل خود را نشان می‌دهد چون ادویه‌هایی مانند فلفل، محرک اسید معده هستند و مصرف آنها می‌تواند باعث التهاب معده یا حتی گاستریت شود. ابتلا به زخم معده یا زخم دوازدهه هم از دیگر عوارض مصرف طولانی‌مدت، مداوم و زیاد انواع فلفل (به خصوص فلفل‌های تند) است. ضمن اینکه حساسیت سلول‌های چشایی و گیرنده‌هایی که طعم و مزه را روی زبان و دهان درک می‌کنند، با مصرف روزانه و بی‌رویه فلفل کاهش پیدا می‌کند.

متاسفانه این روزها برخی افراد، به امید لاغر شدن سریع، کپسول‌های لاغری حاوی فلفل را تهیه و مصرف می‌کنند. این کپسول‌های لاغری حاوی فلفل تند هستند و با هدف افزایش سوخت‌وساز بدن تولید می‌شوند ولی وقتی کپسول پس از ساعتی درون معده یا روده باز می‌شود، عوارض بسیاری دارد.

برای پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های گوارشی، فریب تبلیغات پوچ سودجویان را نخورید و بدون تحقیق و بررسی، هیچ قرص و کپسول لاغری‌ای را مصرف نکنید.

سبزگستر رضوان كالپوش



+ نوشته شده در پنج شنبه 15 فروردين 1392برچسب:لاغري-فلفل-فوايدفلفل,ساعت 15:24 توسط علي رضا |

کشمش و بازسازی سلولی

 

کشمش و بازسازی سلولی

 


کشمش، انگور خشک شده است که تنها ۱۵درصد رطوبت در آن باقی مانده است. با مصرف روزانه کشمش بخشی از ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین می شود.

با مصرف روزی ۱۰۰گرم کشمش ۵درصد کلسیم، ۱۵درصد آهن و ۱۶درصد پتاسیم مورد نیاز بدن تامین می شود.

آهن موجود در آن با افزایش آهن بدن با کم خونی مقابله می کند و سلول های فرسوده را بازسازی می کند.

پتاسیم و منیزیم آن ترشح اسید معده را متعادل می کند.

فروکتوز، گلوکز و ساکاروز موجود در آن، منبع طبیعی انرژی است.

بدون چربی، کلسترول و سرشار از فیبر است.

فیبر بالای آن، یبوست را برطرف می کند.

سرشار از گلوکز و فروکتوز است که علاوه بر ایجاد انرژی، سودمند است.

کلسیم آن در شکل گیری استخوان نقش مهمی دارد. کلسیم برای عملکرد عضله، قلب و سیستم عصب ضروری است.

روی موجود درآن رسوب کلسترول را از بین می برد و برای تولید آنزیم ها مهم است.

فلوراید موجود در آن مینای دندان را محکم می کند.

با پوکی استخوان مقابله می کند.

مس، در جذب آهن و سوخت پروتئین به بدن کمک می کند.

منبع طبیعی ویتامین E است که باعث شادابی پوست و مو می شود.

کشمش خاصیت آنتی بیوتیک و آنتی اکسیدان دارد و با ویروس و عفونت های باکتری مقابله می کند.

دارای نوعی فیتوکمیکال است که با پوسیدگی و خرابی دندان مقابله می کند.

 



+ نوشته شده در پنج شنبه 15 فروردين 1392برچسب:كشمش-فوايد-پوكي استخوان,ساعت 15:22 توسط علي رضا |

نخود بهبود دهنده خلق و خو

 

نخود بهبود دهنده خلق و خو

 



نخود گیاه بومی ایران و یکی از غذاهای اصلی مردم یونان، اسپانیا و پرتغال است. این گیاه سرشار از فیبر، اسیدفولیک و منگنز است.

خواص

کمبود آهن را می توان با مصرف نخود جبران کرد.

منبع عالی پروتئین است و به بدن در مقابله با بیماری های مربوط به ایمنی کمک می کند.

مصرف منظم آن، خطر مرگ بر اثر بیماری قلبی را کاهش می دهد.

فیبر غیرقابل حل آن از یبوست پیشگیری می کند.

سرشار از تریپتوفان است. این اسید آمینه نقش مهمی در تولید سروتونین و تنظیم خواب و بهبود خلق و خو دارد.

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری نخود مساوی با ارزش غذایی یک سهم سبزیجات و میوه است.

حاوی فیتواستروژن است که با تولید هورمون خطر بروز سرطان سینه را کاهش می دهد و از استخوان ها در برابر پوکی استخوان محافظت می کند و گرگرفتگی را در زنان یائسه به حداقل می رساند.

سرشار از فیبر و پروتئین است و شاخص پایین گلایسمی دارد. این ترکیب برای رفع گرسنگی مفید است.

 

سبزگستر رضوان كالپوش



+ نوشته شده در پنج شنبه 15 فروردين 1392برچسب:,ساعت 15:21 توسط علي رضا |

کم‌خون‌ها عدسی بخورند

کم‌خون‌ها عدسی بخورند

 


عدس از جمله حبوبات پرخاصیتی است که در پخت انواع آش‌ها و غذایی به نام عدس پلو مورد استفاده قرار می‌گیرد. طیف رنگ آن، قهوه‌ای مایل به قرمز، قهوه‌ای مایل به خاکستری و سبز است.

گرچه در کشور ما فقط از عدس معمولی یا همان عدس سبز در پخت غذا استفاده می‌شود ولی نوع دیگری از آن نیز وجود دارد که آن را «عدس قرمز» یا همان «دال عدس» می‌گویند. عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به‌طوری که در هر ۱۰۰ گرم از آن ۲۰ درصد پروتئین وجود دارد.

عدس حاوی ویتامین‌های گوناگون از جمله ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی‌ای مانند آهن، کلسیم و فسفر نیز است. به همین دلیل به آن «گوشت فقرا» می‌گویند. هر ۱۰۰ گرم عدس خام، ۳ میلی‌گرم آهن دارد و به همین دلیل مصرف این ماده غذایی به کسانی که دچار کم‌خونی هستند، توصیه می‌شود. البته از آنجا که آهن آن از نوع «هم» نیست و آهن‌ با منشأ گیاهی به خوبی آهن‌های حیوانی جذب بدن نمی‌شود، باید عدس را همراه با موادغذایی‌ حاوی ویتامین C مانند گوجه‌فرنگی و انواع مرکبات مانند لیموترش مصرف کرد تا آهن موجود بهتر جذب شود.

با وجود اینکه نفخ عدس در مقایسه با حبوباتی مانند نخود و لوبیا کمتر است، باید خیلی خوب بپزد تا کاملا هضم شود در غیر این صورت به‌خصوص در کودکان و سالمندان ایجاد نفخ می‌کند.

کسانی که مصرف زیاد گوشت برای آنها بنا به توصیه پزشک مجاز نیست، می‌توانند از حبوبات به دلیل نداشتن کلسترول استفاده کنند. در کل، این ماده غذایی منع مصرفی ندارد اما کسانی که با خوردن حبوبات دچار نفخ و مشکلات گوارشی می‌شوند یا از عدم تحمل و حساسیت رنج می‌برند، بهتر است مصرف آن را کم کنند.

 


سبزگستر رضوان
 



+ نوشته شده در پنج شنبه 15 فروردين 1392برچسب:فوايد-حبوبات-عدس-كم خوني,ساعت 15:17 توسط علي رضا |

تأثیر گل و گیاه روی حالت روحی افراد

نویسنده : فاطمه افضلی نژاد

طبیعت وزیبایی های آن همواره الهام بخش بشر برای خلق آثار بدیع و تلطیف روح و روان او و مأمنی برای فرار از هیاهوی دنیای بیرونی و درونی او بوده و هست، پس زیبا است اگر بتوانیم با شاخه ای گل و یا گلدانی کوچک همواره بخشی از طبیعت را همراه خود داشته باشیم. آغاز سال جدید فرصت خوبی برای این کار است.

گل در نگاه نخست

نتایج پژوهش پژوهشگران رفتارشناسی دانشگاه روگرز (Rutgers) در نیوجرسی آمریکا نشان می دهد، ارتباط با طبیعت و لذت بردن از مناظر زیبای آن راهی ساده، اما مهم جهت کسب آرامش و تلطیف روح و روان آدمی است که در این بین کاشتن گل و گیاه و یا دریافت هدایایی مانند گل می تواند بیش از هر چیز شادی و طراوت را به انسان هدیه دهد.

پژوهش ها نشان می دهد خریدن گل، کاشتن گل و گیاه و به طور کلی نگاه کردن به گل باعث برانگیخته شدن احساس شادی، آرامش و طراوت، مثبت اندیشی و دوری از غم و اندوه می شود.

پروفسور جنت هاویلند جونز- روانشناس- از دانشگاه روگرز می گوید: «نکته جالب توجه درباره نقش گل در سلامت روحی- روانی افراد آن است که فرد با تماشا کردن به گل و لذت بردن از طراوت، رنگ و عطر زیبای آن می تواند حالت روحی نامتعادل خود را تغییر داده و به حالت طبیعی بازگرداند؛ در واقع گل عاملی جهت تعدیل رفتار در طول شبانه روز بوده و هر بار نگاه کردن به گل عاملی جهت ایجاد یک اتصال عصبی مثبت در مغز است.»

یافته های جدید

ده ماه مطالعه مستمر پژوهشگران دانشگاه روگرز درباره رابطه بین گل و گیاه و سلامت روانی افراد نتایجی را به این شرح نشان داد:

- گل و گیاه به ویژه دریافت حتی یک شاخه گل یا یک گلدان کوچک گل به سرعت می تواند روحیه شخص را تغییر داده و او را شاد و هیجان زده کند. لبخند، اولین و مهم ترین نشانه این تغییر است. احساس شادی و سرزندگی در همه افراد و در هر سنی به سرعت و به خوبی نمایان می شود.

- گل- نگاه کردن یا دریافت گل- می تواند به مدت طولانی روی حالات روانی فرد تأثیر گذاشته و رفتار او را به سرعت دگرگون کند، به طوری که افرادی که در محیط اطرافشان- منزل، محل کار و...- گل و گیاه وجود دارد بیش از دیگران- دو تا چهار برابر- آرام، مهربان، شاد و با گذشت بوده و می توانند این حس را با رفتار مثبت خود به دیگران نیز منتقل کنند، بنابراین پژوهشگران توصیه می کنند همواره یک شاخه گل یا یک گلدان کوچک گل در معرض دید خود داشته باشید.

- هدیه دادن یا هدیه گرفتن گل می تواند برقراری ارتباط میان افراد را تسهیل کند که این به ویژه درباره همسران، فرزند و والدین بسیار با اهمیت است.

- گل و گیاه باعث ایجاد حس نگرش مثبت به زندگی و آرامش (well being)،احساس شادی و رضایت (happiness)، صمیمت (intimacy) و آرامش (calm) در افراد می شود. رنگ گل ها نکته بسیار پراهمیتی است، به طوری که گل ها با رنگ ملایم- صورتی، سفید، بنفش و...- حس شخص را به سوی احساسات آرام سوق داده و گل ها با رنگ های گرم و تند- قرمز، زرد، نارنجی و...- حس او را به سوی هیجان و سرزندگی پیش می برد.

- گل نشانه مشارکت و دوستی است، چرا که با هدیه دادن گل، لذت بردن از زیبایی را با یکدیگر تقسیم می کنیم.

دکتر جونز می افزاید: «دریافتیم گل و گیاه نه تنها بر احساسات شخصی افراد که روی رفتارهای برونی و اجتماعی فرد نیز تأثیرگذار است.»

پژوهشگران دانشگاه داکوتای شمالی آمریکا با بررسی بیش از ده هزار نفر در طول یک سال دریافتند هر فرد ۵ ثانیه پس از دریافت یک شاخه یا دسته گل و یا یک گلدان گل به عنوان هدیه، یکی از این سه عکس العمل را بروز می دهد:

- لبخند حاکی از ادب، احترام و تشکر

- لبخند حاکی از دوستی و صمیمیت

- لبخند هیجان زده همراه با عکس العمل یا کلامی خاص

- هریک از این عکس العمل ها بسته به شخصی که گل را هدیه گرفته و یا شخصی که گل را هدیه داده است، متفاوت بوده و به حس شخص نیز مرتبط است. اما نکته مهم آن است که یکی از این سه نوع لبخند و گاهی تلفیقی از هر دو، درست ۵ ثانیه پس از دریافت گل، بدون اراده، بروز می کند که این نشان از تأثیر«زیبایی گل» روی مغز است.

چند نکته

یافته ها نشان می دهد، فضاسازی منزل یا محل کار باید به گونه ای باشد که گل و گیاه به خوبی در معرض دید افراد قرار گرفته و بخشی از فضای منزل به این مسأله اختصاص یابد. این فضا می تواند با استفاده از چند شاخه گل در گلدان، کاشتن گل در ایوان، پشت پنجره ها، کناره های اتاق و... ایجاد شود. استفاده از گل در ورودی منزل، اتاق نشیمن و اتاق خواب ضروری است، به ویژه در باره ورودی منزل به طور غیرمستقیم خوشامدگویی به میهمانان را به همراه دارد... شاد باشید.

مترجم: مهتاب خسروشاهی

منبع: (SAF) انجمن بین المللی گل و گیاه آمریکا



ادامه مطلب


+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:تأثیر گل و گیاه روی حالت روحی افراد,ساعت 18:22 توسط علي رضا |

 

آيات و احاديث در مورد درخت و درختكاري

 

در باب حفاظت از منابع طبيعي


سوره انعام آيه 46:

اوست خدايي که درختان خودرو و برافراشته و ناخودرو را آفريد . . . اسرف نکنيد که خداوند اسراف کاران را دوست نمي‌دارد.


سوره الحجر آيه 19:
در زمين از هر چيز، موزون رويانديم.


رسول اکرم (ص :(

نزد من شکستن شاخه‌اي از درخت همچون شکستن بال فرشتگان است.


رسول اکرم (ص):

هر کس درخت سدر را قطع کند، خداوند او را با سر در آتش جهنم خواهد انداخت.


امام علي (ع): پرهيز از قطع درختان سرسبز بر طول عمر انسان مي‌افزايد

 

حضرت رسول (ص) فرمود:
خداوند درخت را براي انسان آفريد، از اينرو او بايد درخت را بکارد، آن را آبياري کند و در حفظ آن بکوشد.

 

حضرت رسول (ص) فرمود:
کشاورزي و درختکاري کنيد. به‌خدا قسم ‌آدميزاد هيچ عملي حلال‌تر و پاکيزه‌تر از آن انجام نمي‌دهد.





حضرت رسول (ص) فرمود:
هر وقت عمر جهان به آخر رسيده، هرگاه قيامت بخواهد قيام کند و عالم بخواهد منقرض شود و در دست يکي از شما نهال درختي باشد چنانچه بقدر کاشتن آن فرصت باشد، بايد آن را بکارد و از فرصت باقيمانده استفاده نمايد.



حضرت رسول (ص) فرمود:
به سبزه نگريستن بينائي را افزون مي‌کند.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هرکس ساختماني را بدون آنکه ظلم و ستمي در کار باشد بنا نمايد و يا نهالي بکارد و درختي را غرس کند تا هر کجا بنده‌اي از بندگان خداوند مهربان از آن بهره‌مند شود خداوند اجر و ثواب به او عطا کند.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هر مسلماني که بذري بيفشاند يا نهالي بنشاند و از حاصل آن بذر و نهال پرنده‌اي يا انساني ياچرنده‌اي بخورد، آن براي او صدقه محسوب شود.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هر که درختي بکارد، هر بار که انسان يا يکي از مخلوقات خداوند از آن بخورد براي وي صدقه‌اي محسوب مي‌شود.


حضرت رسول (ص) فرمود:
هر که درختي بنشاند خداوند تعالي به اندازه ميوه‌اي که از آن درخت داده شود پاداش براي وي مي‌نويسد.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هر کس درختي بکارد و از آن حفاظت نمايد تا ثمر دهد، خداوند به اندازه ثمره آن به وي پاداش خواهد داد.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هر که درختي غرس کند تا به ثمر برسد، خدا عوض آن در بهشت درختي براي اوغرص مي‌فرمايد.



حضرت رسول (ص)فرمود:
مسلمان درختي نمي‌نشاند که از ميوه آن، آدمي و چهارپا و مرغ بخورد جز آنکه تا روز قيامت براي او صدقه بشمار مي‌آيد.



حضرت رسول (ص( فرمود:
براي کشاورز و درختکار، در هر چه که به مردم و مرغان از ميوه و زراعتش بدون اختيار برسد، پاداش است.



حضرت رسول (ص) فرمود:
هر کس درخت خرما يا سدري را آب دهد گويا تشنه‌اي را سيراب کرده ‌است.



حضرت رسول )ص) فرمود:
درختان را آتش نزنيد، آنها را با آب ويران نکنيد، درختان ميوه‌دار را قطع نکنيد، مزرعه‌ها را نسوزانيد.

حضرت رسول (ص) فرمود:
هرگاه رسول‌ خدا مي‌خواست سپاهي را به جهاد گسيل دارد، سپاهيان را دعوت مي‌کرد و آنان را نزد خويش مي‌نشاند، سپس مي‌فرمود: با نام و ياد خدا و در راه او بر آيين رسول خدا (ص) (به جهاد) رويد... و درختي را قطع نکنيد مگر آن که ناگزير باشيد.



حضرت رسول (ص) فرمود:
اي علي برو و از طرف خداوند و پيامبر خدا (ص) بگو، نفرين خدا بر کسي که درخت سدر را قطع کند.





در باب اهميت درختکاري و توصيه به کاشت آن

رسول اکرم (ص: (
هر وقت عمر جهان پايان يابد و قيامت برسد و در دست يکي از شما نهالي باشد چنان که به قدر کاشتن آن فرصت باشد، بايد فرصت را از دست ندهد و آن را بکارد.


رسول اکرم (ص) :
به سبزه نگريستن بينايي را افزون مي‌کند.


امام علي (ع:(
هر که آب و خاکي بدست آورد و آنگاه فقير و تهيدست بماند خدايش از خير و رحمت بدور دارد.

امام صادق (ع):  
خداوند براي پيامبرانش کشاورزي و درختکاري را برگزيد تا از بارش باران ناخشنود نباشند.


امام موسي کاظم (ع ):
چهار (کار) از وسوسه (شيطان) باشد: خوردن گِل، ريز ريز کردن گِل، چيدن ناخن‌ها با دندان و ريش جويدن و سه (چيز) به ديده روشني بخشد: نگريستن به سبزه و نگريستن به آب روان و نگريستن به روي زيبا.


امام صادق (ع ):
درخت بکاريد و کشاورزي کنيد که هيچ عملي از آن حلال‌تر و پاکيزه‌تر نيست. سوگند به خدا که هنگام ظهور حضرت وليعصر ارواحنا فداه بعد از خروج دجّال، کشاورزي و نخل‌کاري رونق بسزايي خواهد يافت.


امام صادق (ع ):
خداوند درخت را براي انسان آفريد، از اين رو او بايد درخت را بکارد، آن را آبياري کند و در حفظ آن بکوشد.



در باب پاداش درختکاري

رسول اکرم (ص):
هر کس ساختماني را بدون آنکه ظلم و ستمي در کار باشد بنا نمايد و يا نهالي را بکارد و درختي را غرس کند، تا هر کجا که بنده‌اي از بندگان خداوند مهربان از آن بهره‌مند شود، خداوند اجر و ثواب به او عطا مي‌کند.


رسول اکرم (ص) :
هر مسلماني که بذري بيفشاند يا نهالي بنشاند و از حاصل آن بذر و نهال پرنده‌اي يا انساني يا چرنده‌اي بخورد، آن براي او صدقه محسوب مي‌شود.


رسول اکرم (ص):
هر که درختي بنشاند خداوند تعالي به اندازه ميوه‌اي که از آن درخت داده مي‌شود پاداش براي وي مي‌نويسد.


رسول اکرم (ص) :
هر که درختي غرس کند تا به ثمر برسد، خدا عوض آن در بهشت درختي براي او غرس مي‌فرمايد.


رسول اکرم (ص):
هر کس درخت خرما يا سدري را آب دهد گويا تشنه‌اي را سيراب کرده است.


امام صادق (ع)‌:
شش چيز پس از مرگ مؤمن به وي رسد: فرزندي که براي او آمرزش‌خواهي کند و قرآني که از او بماند (قرائت شود) و نهالي که بکارد، چاهي که حفر کند و صدقه جاريه و سنت و روش پسنديده‌اي که پس از وي بدان عمل شود.



 

منبع  :http://sarcheshme.ir/category/omomi



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:آيات و احاديث در مورد درخت و درختكاري,ساعت 18:15 توسط علي رضا |


کشاورزی در فرهنگ اهل بیت(ع)


کشاورزی در فرهنگ اهل بیت(ع) از اهمیت بسیار بر خور دار است.

این کار نه تنها در کلمات آن بزرگان مورد بیشترین تاکید قرارگرفته، بلکه اکثر پیامبران الهی، پیشوایان معصوم و بندگان صالح عملا به این کار پرداخته و به آن افتخار کرده اند. آن بزرگان کشاورزان را انسانهایی ارزشمند، متوکل، نیکوکار، صاحب پاک ترین و حلال ترین شغل ها و سودمند به حال جامعه معرفی کرده،در جهان آخرت، صاحب بهترین مقامات دانسته اند. اهمیت و ارزش دادن به کشاورزی در فرهنگ غنی اسلام تا آنجا پیش رفته که ذات مقدس باری تعالی در قرآن خودش را کشاورز معرفی کرده، خطاب به مردم می فرماید:

«افرایتم ما تحرثون. ء انتم تزرعونه ام نحن الزارعون » (1) آیا ندیدید تخمی را که در زمین می کارید؟ آیا شما کشاورزید یاما؟ آری، کشاورز حقیقی منم! ما در این نوشتار برای آشنایی خوانندگان گرامی با سخنان نورانی ائمه معصوم (ع) در زمینه کشاورزی، برخی از احادیث آنها را مورد توجه قرار می دهیم.

ارزش کشاورزی

1 امام صادق(ع) می فرماید: از پیامبر بزرگوار اسلام (ص)پرسیدند: بهترین ثروت کدام است؟ حضرت فرمود: «زرع زرعه صاحبه و اصلحه و ادی حقه یوم حصاده...» (2) زراعتی که با دست کشاورزش کشت شده و با مراقبتهایش به بار نشسته و هنگام برداشت، حقوق واجبش را پرداخت کرده است.

گنجهای جامعه

2 یزید بن هارون از امام صادق(ع) نقل می کند که فرمود:

کشاورزان گنجهای یک جامعه هستند. آنان چیزهای پاک و حلال رامی کارند. خداوند متعال آن را از زمین رویانده، خارج کرده ورشد می دهد. اینان روز رستاخیز بهترین مقام را در میان دیگرمردم خواهند داشت. از همه به درگاه خداوند نزدیکترند و نامشان به مبارکی برده خواهد شد. (3)

کشاورزی نیک ترین پیشه

3 مردی به امام صادق(ع) عرضه داشت: فدایت گردم. شنیده ام گروهی هستند که کشاورزی را دوست ندارند و می گویند شغل خوبی نیست. حضرت پاسخ داد، کشت کنید و درخت بکارید. به خدا سوگند،مردم کاری پاکتر و نیکوتر از آن انجام نمی دهند. (4)

کشاورزی سفره ای گسترده

4 کار کشاورزی تولید محصولاتی است که به مصرف تمام افرادجامعه می رسد و هرکس از آن بهره ای می برد. در واقع زراعت سفره ای گسترده است که، علاوه بر انسانها، حیوانات آسمان و زمین هم ازآن بهره مند می شوند. امام باقر(ع) در این مورد از پدر بزرگوارش نقل می کند که فرمود: «بهترین اعمال آن است که برزگری بذری بکارد و سپس از آن، هر شخص نیک و یا فاسد بخورد. اگرنیکوکاران و انسانهای خدا جو از آن استفاده کنند، برای صاحب آن دعا و طلب مغفرت می کنند; و اگر انسانهای بدکار از آن بهره مند شوند، نفرین می شوند; و نیز پرندگان آسمان و حیوانات روی زمین از خوان نعمت کشاورز استفاده می کنند. (5)

وصیت پیامبر به زمامداران

5 یکی از وصایای رسول اکرم(ص) توجه به حال کشاورزان بود. آن حضرت خطاب به امام علی(ع) فرمود: «یاعلی، مبادا در حکومت توبه کشاورزان ستم شود؟» (6)

گرانبهاترین گوهر نایاب

6 امام صادق(ع) فرمود:

«الکیمیاء الاکبر الزراعه.» زراعت گرانبهاترین گوهر نایاب است. (7)

به راستی چرا پیشوایان مذهب ما این همه در موردکشاورزی تاکید کرده اند؟ شاید تاکید ایشان به این علت باشدکه ادامه حیات و زندگی هر انسانی به تغذیه وابسته بوده، تغذیه نیز در گرو کار کشاورزی است. نه تنها زندگی فردی هر شخص، بلکه زندگی اجتماع و یک ملت هم به چگونگی تولیدات و محصولات کشاورزی آن جامعه وابسته است. هر جامعه ای که بخواهد مستقل و آزادزندگی کند و سر نوشت خودش را با دست خود رقم بزند، باید درکشاورزی استقلال داشته و بتواند محصولات مورد نیازش را خودش تولید کند; زیرا خود کفایی و استقلال هر ملتی در گرو پیشرفت تولیدات کشاورزی آن ملت است. افزون بر این، رسیدن به اهداف عالی معنوی و مقامات بلند عرفانی نیز در گرو تامین نیازهای جسمانی انسان است. حضرت رسول اکرم(ص) فرمود: بار خدایا، به نان ما برکت عنایت فرما و فاصله ای میان ما و آن ایجاد نفرما.

اگر نان نباشد، ما نمی توانیم روزه بگیریم، نماز بخوانیم وواجبات الهی را به جای آوریم. (8) با توجه به این نکات معلوم می شود کشاورزی مهمترین عامل پیشرفت هر جامعه است و مردمی که نتوانند نان سفره خویش را تامین کنند، هرگز روی خوشبختی واستقلال را نخواهند دید.

حضرت علی (ع) فرمود:

«من وجد ماء و ترابا ثم افتقر فابعده الله » (9) کسی که باداشتن آب و خاک، باز هم فقیر باشد; از رحمت خداوند متعال دوراست.

بنابراین، پیشوایان معصوم ما به حمایت از کشاورزان و دهقانان برخاسته، برای توسعه کشاورزی تاکید بسیار کرده اند. سفارش وتاکید آنها تنها زبانی نبود; بلکه خود آن بزرگواران در عمل هم به کشاورزی و درختکاری پرداخته، اهمیت این کار حیاتی رانشان می دادند. این امر بیانگر برتری مکتب والای اسلام بر سایرادیان و مکاتب و همچنین برتری رهبران این مکتب را بر رهبران جوامع دیگر است. راستی کدام رهبر و بنیانگذار مکتبی خودش راکشاورز معرفی می کند؟ (10) کدام پیشوا بر دست کارگر بوسه می زند؟

کدام یک از مدعیان حقوق بشر و مدافعان و زحمتکشان و محرومان جامعه، مثل امام اول شیعیان بیل به دست گرفته، در برابر آفتاب عرق می ریزد و کشاورزی می کند؟ اینک نمونه هایی از فرازهای افتخارآمیز زندگی آن رهبران الهی را نقل کرده، زوایایی اززندگی تابناکشان را بیان می کنیم.

انبیا و کشاورزی

حضرت امام صادق(ع) فرمود: آن روز که آدم ابوالبشر از بهشت به زمین رانده شد و نیاز به غذا و آب پیدا کرد، با حضرت جبرئیل به مشورت پرداخت واز او یاری طلبید. جبرئیل آدم راچنین راهنمایی کرد: «یا آدم کن حراثا.» ای آدم، اگر می خواهی نیازمندیهای خود را بر طرف کنی، کشاورز باش و به زراعت بپرداز. (11) این گونه بود که پدر انسانها اولین کشاورز روی زمین شد. نه تنها حضرت آدم بلکه اکثر پیامبران الهی به شغل کشاورزی می پرداختند و روزی خود را از همین راه به دست می آوردند. روزی یکی از یاران امام صادق(ع) از ارزش کاردهقانان پرسید: امام در پاسخ فرمود: همه پیامبران الهی، جزحضرت ادریس، از راه کشاورزی امرار معاش می کردند; ولی حضرت ادریس به کار خیاطی مشغول بود. امام در بیان دیگری فرمود:

خداوند متعال روزی پیامبران خویش را در زراعت و دامداری قرارداده است. (12)

علاوه بر پیامبران بزرگ الهی، خاتم ایشان حضرت محمد مصطفی(ص) نیز در فرصتهای مختلف به این امر اقدام می کرد.

امامان معصوم ما هم که وارثان انبیای الهی اند، از موقعیتهای به دست آمده استفاده می کردند و به باغداری، درختکاری، گلکاری و ایجاد فضاهای سبز می پرداختند. نمونه هایی از این کردار آن بزرگان عبارت است از:

1 امام صادق (ع) فرمود: امیرمومنان علی(ع) زمین را شخم میزدو پیامبر خدا(ص) هسته خرما را با دهان خویش مرطوب می کرد ومی کاشت; و در همان حال می رویید. (13)

2 حضرت علی(ع)، هنگامی که از جهاد بر می گشت، به تعلیم مردم وقضاوت بین آنها می پرداخت و در هنگام فراغت، به باغی که ملک اوبود می رفت و با دست خود کار می کرد و ذکر خدا می گفت. (14)

3 ابی عمرو می گوید: روزی در یکی از باغها امام صادق(ع) راملاقات کردم. آن حضرت لباس مخصوص پوشیده، بیل به دست گرفته ودر باغ خویش مشغول کشاورزی بود. چنان فعالیت می کرد که عرق ازپیشانی مبارکش می ریخت. گفتم: فدایت شوم، بیل را بدهید تا من کار کنم. فرمود: «دوست دارم آدمی برای کسب روزی حلال در برابرآفتاب آزرده شود.» (15)

4 امام صادق(ع) فرمود: انی لاعمل فی بعض ضیاعی حتی اعرق و ان بی من یکفینی لیعلم الله عزوجل انی اطلب الرزق الحلال.» من دربرخی از باغهایم چنان تلاش می کنم که از شدت فعالیت عرق می ریزم;در حالی که کسانی را دارم که این کارها را انجام دهند. امااین کوشش به این خاطر است که خدای متعال بداند من با کوشش خوددر جستجوی روزی حلال هستم. (16)

5 علی بن حمزه می گوید: روزی امام موسی کاظم(ع) را درمزرعه اش ملاقات کردم و این در حالی بود که حضرت، به علت کار و فعالیت شدید، عرق بدن مبارکش را خیس کرده بود. گفتم: فدایت شوم پس مردان شما کجایند که خود با این زحمت کار می کنید؟ پاسخ داد:

ای علی، کسانی که از من و پدرم بهتر بودند، با دست خویش کشاورزی می کردند. پرسیدم: چه کسانی از شما و پدر بزرگوارتان بهتر بودند؟

فرمود: رسول خدا و امیر مومنان علی و تمام پدرانم که همه بادست مبارک خویش زراعت می کردند. نه تنها آنان بلکه پیامبران وفرستادگان الهی و انسانهای صالح هم کشاورزی می کردند و بهترین خلق بودند.

یکی از امور مربوط به کشاورزی، نهال کاری و درختکاری است که مورد توجه رهبران بزرگوار مکتب اسلام قرار گرفته است. در این مورد به چند حدیث توجه کنید: رسول خدا(ص) فرمود: «من غرس شجره فاینعت، غرس الله بها شجرا فی الجنه.» هر مسلمانی نهال درختی را نشاند و بار ور کند، خداوند متعال در مقابل برای آن نهال درختی در بهشت قرار می دهد. (17)

2 جابر بن عبدالله انصاری از پیامبر اکرم (ص)نقل می کند که فرمود:

«مامن مسلم یغرس غرسا الا کان ما اکل منه له صدقه و ما سرق منه صدقه و ما اکل السبع فهو له صدقه، و ما اکلت الطیه فهو له صدقه و لا یرزءه احد الا کان له صدقه. » هیچ مسلمانی نهالی نمی کارد مگر آنکه هر موجودی که از آن استفاده کند، برای اوصدقه شمرده می شود; و اگر به سرقت رود پاداش صدقه دارد; و اگرحیوانات بخورند یا پرندگان ببرند و یا به وسیله کسی تلف شود،باز هم صدقه شمرده خواهد شد. (18)

3 مرحوم شیخ صدوق در خصال از رسول خدا(ص) نقل می کند که فرمود: درخت خرما چقدر زیباست. کسی که آن را بفروشد و جه آن مانند خاکستری است که در بالای کوه بلندی ریخته شده باشد.

هرگاه باد سختی بوزد، چیزی از آن باقی نمی ماند. پس اگر کسی آن را فروخت، درخت دیگری به جای آن خریداری کند. (19)

4 پیامبر اسلام (ص) فرمود:

هرکس درخت خرما یا سدری را که به نحوی مورد استفاده انسانهایا حیوانات قرار می گیرد آب دهد، مانند کسی است که مؤمن تشنه ای را سیراب کند. (20)

5 انسان وقتی از دنیا می رود، دستش ازامکانات و سرمایه های دنیوی کوتاه شده، دیگر قادر نیست از آن بهره مند شود; اما بر اساس مکتب آسمانی اسلام و فرهنگ پرباراهل بیت (ع) انسان می تواند با انجام دادن بعضی از کارهای شایسته بعد از مرگ نیز از نتیجه آنها استفاده کند. امام صادق(ع)، ضمن حدیثی، به شش خصلت که بعد از مرگ به انسان مؤمن سودمی رساند، اشاره کرد که یکی از آنها چنین است: «آن که درختی بکارد که بعد از مرگ او انسانها و حیوانات از ثمره، سایه وسایر آثار آن بهره مند شوند...» (21)

6 امام صادق(ع) فرمود: زراعت کنید و درخت بنشانید. به خداسوگند، در میان کارهایی که مردم انجام می دهند هیچ کاری حلال ترو پاکیزه تر از کشاورزی نیست. (22)

کشاورزان مؤمن با کوشش وزحمات طاقت فرسا زمین های خشک را آباد کرده و به آن طراوت وزیبایی می بخشند; ریشه های وابستگی را می خشکانند و برای کشورخویش استقلال به ارمغان می آوزند. نا گفته نماند کشاورزان درعین حال که زحمت می کشند و محصولات کشاورزی تولید می کنند، بایدرضای خدا را فراموش نکنند و حدود و حقوق الهی را در نظر داشته باشند. اگر خدای ناکرده از این امر سرپیچی کنند، ممکن است به بلای الهی دچار شوند و مورد تمسخر فرشتگان قرار گیرند. روزی رسول گرامی اسلام (ص) از جبرئیل پرسید: آیا فرشتگان نیز مانندانسانها گریه می کنند و می خندند؟ عرض کرد: آری، در مواردی می گریند و گاهی از روی تمسخر می خندند. یکی از مواردی که ازروی تمسخر می خندند، وقتی است که کشاورزی را می بینند بیل به دست گرفته تا حدود مزرعه خویش را اصلاح کند و علفهای هرز راببرد، ولی هدفش آن است که مزرعه خویش را تغییر داده، بر زمینش بیفزاید. در اینجا فرشتگان آسمان می خندند و می گویند: این همه زمینها و باغهای زراعی تو را سیر نکرد، حالا این مقدار اندک سیرت خواهد کرد؟! (23)

پس اگر کشاورزان زحمت بکشند; حد و مرزخویش را نگه داشته، به همسایگان خود تجاوز نکنند یا در موردآبیاری وتقسیم بندی آن به یکدیگر ستم نورزند و هنگام برداشت،ضمن پرداخت زکات و حقوق الهی، در مورد فقرا کوتاهی نکنند، مشمول رحمتهای بیکران الهی خواهند شد. یکی از خصوصیات بارزکار کشاورزی توجه او به عنایات خداوندی و داشتن توکل است.

کشاورز وقتی نهالی را می نشاند یا تخمی در زمین می پاشد، منتظرنزول رحمت الهی است و همیشه امید وار است زراعتش سر سبز شده،از آفات محفوظ بماند. در نتیجه همیشه به یاد خداست به همین خاطر، امام صادق(ع) مراد از متوکلان در آیه شریفه «و علی الله فلیتوکل المتوکلون » (24) را کشاورزان می داند. (25) امام موسی بن جعفر(ع) فرمود:

کسی که باغی را بفروشد زیانکار است و آن کس که باغ را بخرد،روزی با برکتی خواهد داشت. (26)

از امام صادق(ع) نقل شده که فرمود: به خریدار زمین زراعتی روزی داده شده و فروشنده آن روزی خود را نابود کرده است. (27)

امام صادق(ع) در مورد قطع درخت می فرماید: درختان میوه دار را قطع نکنید که خداوند عذابش را بر شما می ریزد. (28)

آن حضرت در خصوص زمین زراعتی به کارگزار خویش فرمود: مصادف، باغ یا بستانی خریداری کن که اگرانسان زمانی دچار سانحه و مصیبت شود، با یاد آوری آن باغ وداشتن پشتوانه مالی بتواند خانواده خود را اداره کند و مصیبت پیش آمده برایش سخت و طاقت فرسا نباشد. (29)

یعقوب بن شعیب می گوید: از امام صادق (ع) پرسیدم: مردی زمین خود را در اختیاربرادر مسلمانش قرار داده در این زمین درختان انار یا خرماوجود دارد. آن مرد با برادر مسلمانش شرطی قرار داده و گفته است: این باغ را آبیاری کن و آباد نگه دار و نیمی از آنچه خداوند تبارک و تعالی از این زمین می رویاند، سهم تو باشد. این مساله چه صورت دارد؟ امام فرمود: مانعی ندارد، یک معامله شرعی است. (30)

از آنچه گفته شد، اهمیت و ارزش کشاورزی در حدتوان این نوشتار آشکار گردید. دشمنان اسلام به این نکته آگاهی دارند که اگر بخواهند لطمه ای به امت اسلامی وارد کنند، نابودی کشاورزی یکی از بهترین هاست. بنابر این، در پی این هدف به کشورهای اسلامی گام می نهند. چنانکه خداوند متعال در قرآن شریف به این مساله اشاره فرموده است:

«و اذا تولی فی الارض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النسل.» (31) ای پیامبر، دشمنان منافق هنگامی که از نزدت خارج می شوندمی کوشند تا در زمین فساد ایجاد کنند و زراعت و نسل را نابودسازند.

پی نوشت ها:

1 واقعه، آیات 63 و 64.

2 وسائل، ج 19، ص 35، ح 9.

3 همان، ص 34، ح 7.

4 همان، ص 33; تهذیب، ج 2، ص 115.

5 همان، ص 34.

6 وسائل، ج 19، ص 62.

7 همان، ج 19، ص 34.

8 سفینه البحار، ماده خبز.

9 بحار الانوار، ج 103، ص 65.

10 اشاره به آیه 63 و 64 سوره واقعه.

11 وسائل، ج 19، ص 37.

12 تهذیب، ج 2، ص 115،

13 وسائل، ج 19، ص 33.

14 همان، ج 17، ص 37.

15 مستدرک، ج 2، ص 417.

16 حلیه المتقین، ص 296.

17 وسائل، ج 17، ص 39.

18 کنزالعمال، ج 3، ص 896.

19 همان، ج 3، ص 893.

20 منهاج البیان، ص 421.

21 وسائل، ج 17، ص 42.

22 بحار، ج 103، ص 198; حلیه المتقین، ص 296.

23 تهذیب، ج 2، ص 115.

24 المواعظ العددیه، ص 145.

25 ابراهیم، 12.

26 وسائل، ج 17، ص 42.

27 بحار، ج 103، ص 69.

28 وسائل، ج 12، ص 45.

19 همان، ج 19، ص 38.

30 همان، ج 19، ص 44.

31 بقره، 205.



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:کشاورزی در فرهنگ اهل بیت(ع),ساعت 18:14 توسط علي رضا |


سیره رسول خدا صلی الله علیه و آله درباره طبیعت، کشاورزی و محیط زیست

پدید آورنده : سید علی حسینی ، صفحه 49

مقدمه

برای آن که سیره پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ و اهمیت گفته های آن حضرت را درباره کشاورزی طبیعت به درستی بشناسیم، مناسب است بیش از آن از شرایط و اوضاع و احوال و اندیشه و اعمال مردم حجاز آن روزگار آگاه شویم. چه این که آشنایی با فضایی که سخنان و اعمال رسول خدا ـ صلی الله علیه وآله ـ در آن فضا تحقق یافته است بر عمق شناخت و جامع بودن آن می افزاید. بررسی جامع و دقیق کشاورزی در جاهلیت فرصتی فراخ تر و تحقیقی گسترده می طلبد که این مقاله آن را بر نمی تابد و در این جا تنها به مهم ترین مشکلات کشاورزی آن روزگار می پردازیم.

اعراب قبیله ای زندگی می کردند و زندگی قبیله ای فرهنگی خاص داشت و خوی تجاوز، جنگ طلبی، تعصب و رقابت و دشمنی های دیرینه با دیگر قبیله ها از ویژگی های آن بود و این موضوع ها تأثیر فراوانی بر کشاورزی و دامداری و حفظ مراتع و درختان در آن روزگار می گذاشت، به دلیل وجود دشمنی ها و جنگ های و یورش های بی رحمانه به قبیله ها و در نتیجه سوزانیدن مزرعه ها، پرکردن چاه های آب، در انحصار قرار دادن آنها، نا امنی سرتاسر حجاز را فرا گرفته بود و مردمان همواره از آینده مزارع و دام های خود بیمناک بودند و هر از چندی شعله های سوزان آتش کینه، دشمنی های ریشه دار در قالب جنگ ها و یورش ها جلوه می کردو کشتزارها و نخلستانها می سوخت، دامها به یغما می رفت و چاه ها و چشمه ها ویران می شد از این رو، ناامنی آفتی بود که در هر حال می توانست امید کشاورزان را به یأس مبدل سازد و حاصل سال ها زحمت و رنج شان را بر باد دهد. از سویی، اعراب جاهلی از دانش کشاورزی آن روزگار آن گونه که در ایران و امثال آن بود، بی بهره بودند و بر پایه خرافه ها و باورهای بی اساس خود درباره درختان و گیاهان عمل می کردند. به عنوان نمونه، آنان به دلیل ترس از برخی از درختان آنها را می پرستیدند؛ چه آن که آن درختان را کانون شر و بدی می دانستند و برای رهایی از شر آنها راهی جز پرستش آنها فرا روی خود نمی دیدند.

به همین دلیل بود که دامداری در حجاز رواج بیشتری داشت اما همچنان ناامنی و تجاوز به حقوق دیگران، فرهنگ قبیلگی و اعتقاد به خرافات در خصوص دام پزشکی و مسایلی از این دست، به عنوان مانع هایی بود بر سر راه رشد و شکوفایی دام داری. این نابسامانی ها پیامدهای ویران گری بر زندگی مردم آن روزگار حجاز داشت که مهم ترین آنها عبارت بود از: کمبود غذای کافی و مناسب، اختلال در حمل ونقل، مسافرت ها و تجارت های بین شهری، چه این که حمل و نقل و مسافرت های آن روزگار با حیواناتی از قبیل شتر، اسب، استر، و الاغ انجام می شد، که در مکه از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و نیز کمبود و گاهی عدم وجود مراتع مناسب و گسترش فقر و فساد و زورمداری و بی بندوباری از دیگر پیامدهای این وضعیت نامطلوب در کشاورزی و دامداری بود.

شناخت عمیق پیامبر خدا صلی الله علیه و آله

رسول خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ از همه مسایل یاد شده به گونه ای عمیق و دقیق آگاه بود و علت ها و راه های حل مشکلات و پیش رفت کشاورزی را می دانست. او در مکه از مادر متولد شده و در همان جا زیست و به دلیل مسافرت به شام و معاشرت با مردم به خوبی درد و درمان را می شناخت. او خود چوپانی و تجارت و کشاورزی کرده بود و تلخی مشکلات و مسایل یاد شده را چشیده بود. رسول خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ با توجه به شناخت عمیق خود و بر پایه روش خاص خود به میدان آمد و اقدامات گسترده ای به عمل آورد که به مهم ترین آنها اشاره می شود:

گام نخست: فرهنگ سازی و انگیزه آفرینی

پیامبر اسلام ـ صلی اللّه علیه وآله ـ از سویی الگوی مسلمانان بود: «و لکم فی رسول الله اسوة حسنة» و آنان بر پایه آموزه های دینی می باید از او پیروی می کردند: «و اطیعوا الله و اطیعوا الرسول» از طرفی، گفته های آن حضرت وحیانی و الهی بود ومسلمانان می باید آنها را به جان می خریدند و به عنوان قانون زندگی تلقی کرده و از آنها بهره می بردند: «و ما ینطق عن الهوی ان هو الا وحی یوحی» آن انسان یگانه بی نظیر با سیره عملی و با گفته های خود با فرهنگ لبریز از جهل، خرافه، ستم به ستیز برخاست و فرهنگی نو و بر اساس علم و دانش، واقعیت و عدالت پدید آورد. اینک به نمونه هایی از آن اشاره می شود:

چوپانی و کشاورزی و درختکاری

پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ مدتی چوپانی کرد، در این مدت هماره کوشید به حقوق دیگران تجاوز نکند و با گوسفندان مهربان باشد، داستان چوپانی و شیوه برخورد آن حضرت با گوسفندان معروف است. از این رو، به جزئیات آن اشاره نمی شود.

حضرت با دست خود درخت می کاشت و کشاورزی می کرد.

در روایتی در این باره آمده است:

«همه پیامبران خدا جز ادریس (که خیاط بود) کشاورز بوده اند.»

در روایت دیگری، از امام صادق ـ علیه السلام ـ چنین نقل کرده اند:

«خدای ـ عز و جل ـ از میان کارها برای پیامبرانش ـ علیهم السلام ـ کشاورزی را دوست داشت و برگزید.»

امام موسی بن جعفر ـ علیه السلام ـ فرمود:

«آنان که از من و پدرم بهتر بودند، در زمین کار می کردند. پیامبر خدا، علی، و همه پدرانم، ـ علیهم السلام ـ در زمین کار می کردند و این عمل پیامبران، رسولان، جانشینان آنان و بندگان شایسته خدا است.»

بر پایه گروهی از روایات آن حضرت به طور مستقیم در درختکاری شرکت می جست. از امام صادق ـ علیه السلام ـ در این باره چنین روایت کرده اند:

«امیرالمؤمنان، علی ـ علیه السلام ـ بیل می زد و زمین را آماده می ساخت و رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ با آب دهان، دانه ها و هسته ها را مرطوب می ساخت و در زمین می کاشت... .»

آن حضرت تماشای گیاهان سبز و خرم را بسیار دوست می داشت و از نگاه به سیب سرخ و ترنج سرسبز و خرم(به دلیل زیبایی آن ها) شگفت زده می شد.

امام علی بن موسی الرضا ـ علیه السلام ـ در این باره فرمودند:

«ان رسول الله کان یعجبه النظرة الی الأترج الاخضر و التفاح الأحمر.»

حضرت خرما را بسیار دوست می داشت، همواره از آن بهره می برد. از امام علی بن الحسین ـ علیهما السلام ـ نقل شده است که همواره دوست داشت انسان خرمایی (خرما دوست) را ببیند، و این بدین سبب بود که پیامبر، خرما را دوست می داشت.

از این رو، در روایتی دیگر آمده است:

«هر کس به این نیت ـ که چون پیامبر خرما دوست داشت، خرما بخورد ـ خرما هیچ ضرری به او نمی رساند.»

از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده است:

«هیچ گاه غذایی همراه با خرما نزد پیامبر ـ صلی اللّه علیه وآله ـ آورده نمی شد مگر آن که ابتدا از خرما میل می فرمود.»

روایات به روشنی نشان می دهد که آن حضرت در میدان عمل به کشاورزی اهمیت خاصی می داد و خود و نزدیک ترین یارانش عملا مردمان را به آن تشویق می کردند و این روش و سیره در توجه دادن مردم به کشاورزی اهمیت بسیار داشت.

پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ به درستی معتقد بود که انسانها محور اصلی توسعه و شکوفایی جامعه اسلامی و سرسبزی و رونق کشاورزی هستند و بهترین، کوتاه ترین و هموارترین راه برای شکوفایی کشاورزی و دامداری و سرسبزی جامعه اسلامی آن است که مردم از روی اعتقاد در این مسیر گام نهند و در پرتو تغییرات گسترده در اندیشه و باورهای مردم است که می توان به این هدف دست یافت. سخنان آن حضرت درباره اهمیت کشاورزی، درختکاری و دامداری سبب شد که بینش، اندیشه و باورهای مردم به طور گسترده در این باره زیر و رو شود، آنان به اهمیت کشاورزی، درختکاری، سرسبزی و خرمی جامعه اسلامی و اصولاً ارزش بسیار درختان و فواید و آثار مادی و معنوی آنها به طور عمیق پی بردند و در نتیجه در پی سرسبزی، خرمی و رونق کشاورزی جامعه اسلامی برآمدند.

قطع درختان

رسول خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ از قطع درختان، غرق کردن مزرعه ها در آب و سوختن آنها حتی در جنگ نهی می کرد و این عمل را در ردیف کشتن کودکان بی گناه و زنان بی دفاع می دانست.

از آن حضرت ـ صلی اللّه علیه وآله ـ در این باره چنین نقل شده است:

«درختان را آتش مزنید، آنها را با آب ویران نکنید، درختان میوه دار را قطع نکنید و مزرعه ها را نسوزانید.»

بدین سان سیره رسول خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ این بود که در جنگ ها به شدت از نابودی کشتزاران، نخلستان ها و باغ ها بپرهیزد و مجاهدان را از آن باز دارد و وقتی در زمان جنگ این گونه باشد،در زمان صلح به گونه ای مؤکدتر و روشن تر باید از درختان و مزرعه ها حفاظت شود و از نابودی آنها پرهیز.

آب و خاک

برای خاک ارزشی خاص قایل بود و قدر آن را بسی گران می دانست تا آن جا که بر خاک سجده می کرد و آن را وسیله طهارت می دانست. و می فرمود:

«زمین را برای من هم سجده گاه و هم وسیله طهارت قرار داده اند؛ هر کجا باشم بر خاک آن تیمم می کنم و نماز می خوانم (سجده می کنم).»

آب را مایه حیات می دانست و همانند خاک به آن اهمیت می داد درباره ابرها، بادها، باران ها، رودها دریاها و اقیانوس ها، نوشیدن آب، تقسیم آبهای کشاورزی، آبیاری و سهم عظیم آب در سبزی و خرمی و نشاط کره زمین سخن می گفت و آن را مایه حیات می دانست.

«و جعلنا من الماء کل شی ء حی»

«هر موجود زنده را از آب پدید آوردیم.»

آگاه ساختن مردم از سودمندی های گیاهان

مردم آن روزگار گرچه از گیاهان استفاده های بسیار می کردند اما از سودمندی های متعدد و متنوع آن آگاهی نداشتند. پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه و آله ـ باقرائت و تفسیر صدها آیه درباره طبیعت، کشاورزی و ابعاد مختلف آن مردم را از خواب غفلت بیدار ساخت. رسول خدا در پرتو این آیات با عظمت قرآن به مردمان فهمانید که گیاهان نعمت ناپیدا کرانه الهی هستند، که نه تنها بخش عظیمی از روزی آدمی را فراهم می آورند بلکه بر روان او نیز تأثیر فراوان دارد و آیت و نشانه هستی و قدرت و حکمت خدای متعال و نیز دلیل درستی معاد و رستاخیز بزرگ خدایند.پیامبر، در این باره زوایای جدیدی از دانش و فهم را به روی مردمان آن روزگار گشود، و این نیز بر انگیزه مردم برای کاشت درختان و حفاظت بیشتر از آنها و کوشیدن در مسیر کشاورزی و دامداری افزود.

کار و تلاش

رسول خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ اهل کار و تلاش بود. سخت کوشی های او در ساختن مسجد مدینه، کندن خندق برای دفاع از مدینه، به هنگام چوپانی و در عرصه های مختلف دیگر میان مورخان مشهور است.

از یکی از همسران ایشان نقل شده است که در خانه هرگز بی کار دیده نشد و می فرمود بی کاری سنگ دلی می آورد. چون کاری می کرد آن را درست انجام می داد و می فرمود:

«... اذا عمل احدکم عملا فلیتقن.»

«هر گاه یکی از شما کاری انجام می دهد باید آن را به درستی و نیکویی انجام دهد.»

آن حضرت هیچ گاه از سختی و رنج نمی گریخت و می فرمود:

«أفضل الأعمال أحمزها.»

«بهترین و با فضیلت ترین کارها، سخت ترین آنها است.»

پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه وآله ـ که از غزوه تبوک باز می گشت، سعد انصاری از حضرت استقبال کرد، پیامبر ـ صلی اللّه علیه وآله ـ پس از مصافحه با او فرمود: «چرا دستت این قدر زبر شده است؟» او گفت: یا رسول الله! بیل می زنم؛ و با این کار خرج عائله ام را به دست می آورم.

پیامبر خدا ـ صلی اللّه علیه و آله ـ دست او را بوسید و فرمود: «این دستی است که آتش دوزخ به او نمی رسد.»

آن حضرت می فرمود:

«کسی که از تلاش و دسترنج خود بخورد، مثل برق از پل صراط خواهد گذشت.»

بر طبق روایتی دیگر درهای بهشت به روی او باز می شود تا از هر کدام بخواهد وارد شود.

در حدیث دیگری آمده است:

«خدا به او از سر مهربانی و رحمت نظر می کند و هرگز او را عذاب نمی کند.»

در پرتو کوشش های پیامبر در این باره بود که سخت کوشی و انجام درست و متقن کارها به صورت بخشی از فرهنگ مسلمانان در آمده بود و این سیره رسول خدا در رشد کمیت و کیفیت کشاورزی تأثیر فراوانی گذاشت.

دین و دنیا

رسول خدا ـ صلوات الله علیه و آله ـ از کار، درختان، حیوانات، پرندگان، زمین، آسمان و... سخن می گفت. اما او این اعمال و وسایل را مانند بیشتر مردم تنها مادی و دنیایی نمی دید. آن حضرت دیانت و شرع را در متن زندگی مردم قابل اجرا می دانست. برای این که آدمی به خدا نزدیک شود و بر معنویت خود بیفزاید، لازم نیست شبان و روزان به عبادت بپردازد بلکه اگر اعمال دنیایی خود را با سمت و سوی خدایی و با نیت الهی انجام دهد، به خدا نزدیک خواهد شد و به مقام های معنوی دست خواهد یافت. به عنوان نمونه ای دیگر، در روایتی از آن حضرت درباره کشاورزی چنین نقل شده است:

«هرگاه کشاورزی بذری را از راه حلال در دست خود گیرد، فرشته ای ندا دهد؛ یک سوم برای دهقان، یک سوم برای پرندگان و یک سوم برای چهارپایان. چون آن را بر زمین می پاشد برای هر دانه بذر، ده حسنه برایش می نویسند. چون آن را آبیاری می کند و بذر می روید مانند آن است که در برابر هر دانه، انسان مؤمنی را زنده کرده است که تا زمانی که آن کشته را درو کند، خدا را می ستاید. چون آن را می کوبد، مانند آن است که گناهانش را له می کند، هنگامی که خرمن را باد می دهد، گناهانش نیز بر باد می روند، زما



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:كار وتلاش كشاورزي-ثوابكار,ساعت 17:58 توسط علي رضا |

 

 واقعيت اين است كه كود هاي شيميايي از يك طرف موجب افزايش عملكرد وبازار پسندي محصولات كشاورزي با هزينه كم  شده واز سويي سبب آلودگي هاي زيست محيطي وبه خطر انداختن سلامت جامعه شده است .

 

جايگزيني ومصرف كود هاي آلي وحاصلخيز كننده طبيعي -مشكلات زيست محيطي بهمراه نداشته وسلامت جامعه را به خطر نمي اندازد .

 

از مزاياي مصرف كود هاي آلي ميتوان به موارد زير اشاره نمود :

 

1- افزايش ظرفيت نگهداري آب ومواد غذايي 

 

2-بهبود ساختمان خاك 

 

3-كاهش بيماري هاي خاك زي 

 

4-كاهش آبشويي عناصر غذايي 

 

5-افزايش تنوع وفعاليت ميكروارگانيزم هاي مفيد خاك 

 

6-افزايش تثبيت- حلاليت وجذب عناصر 

 

كود هاي آلي عبارتند از:

 

*كود هاي حيواني :باقي مانده فضولات حيوانات بهمراه بستر زير پا والباقي غذاي دام

 

*كود سبز: گياهاني كه در مزرعه كشت شده وپس از رسيدن به مرحله معيني از رشد با شخم به زمين بر گرداننده مي شوند .

 

*كمپوست :عبارتست از بقاياي تخمير شده گياهي وجانوري -پس ماندهاي شهري وصنايع غذايي.

 

*ورمي كمپوست :مواد آلي حاصل از به كار گيري كرمهاي خاكي .

 

*كود هاي بيو لوژيك :كود هاي كه حاوي ميكروارگانيزمهاي زنده وعناصر غذايي است كه در اثر فعاليت اين موجودات زنده قادر به توليد -تثبيت وآزاد كردن عناصر ميباشند .

 



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:كود هاي آلي -كود سبز-ورمي كمپوست -كود هاي حيواني,ساعت 12:6 توسط علي رضا |

 

باقیمانده سموم کشاورزی؛ قاتلانی خوشمزه

 وجود بیش از اندازه باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی موجب شده تا میوه‌های خوشمزه به قاتلانی خطرناک برای انسان‌ها تبدیل شوند.

باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی گاهی به حدی زیاد است که حتی بر طعم محصولات نیز تأثیر می‌گذارد، پس از مصرف این محصولات توسط فرد بیماری‌ها و عوارض غیر قابل جبرانی از جمله انواع سرطان‌ها ایجاد می‌شود و کارشناسان امر وجود محصولات ناسالم را یکی از مهم‌ترین علت‌های شیوع سرطان در کشور می‌دانند.

در کشورهای توسعه یافته دنیا سال‌ها است که مصرف سم و کود شیمیایی به صورت قابل توجهی کاهش یافته است، اما روند رو به رشد استفاده از این سموم هنوز در ایران ادامه دارد و البته قاچاق سموم و کودهای شیمیایی نیز به این امر دامن می‌زند



ادامه مطلب


+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:,ساعت 11:46 توسط علي رضا |

 

فواید آلوئه ورا برای پوست

فواید آلوئه ورا برای پوست
از آلوئه ورا در كرمهای مرطوب كنننده پوست و كرمهای التیام دهنده پوستی و بسیاری از كرمهای موضعی استفاده می‌شود.
 
از آلوئه ورا در كرمهای مرطوب كنننده پوست و كرمهای التیام دهنده پوستی و بسیاری از كرمهای موضعی استفاده می‌شود. 
 آلوئه ورا بعلت داشتن خواص ضد میكروبی در درمان بسیاری از زخمها و جراحتها و سوختگیها- اگزما – تاول– گزیدگی زنبور و نیش حشرات- بریدگی – كوفتگی – آفتاب سوختگی و آكنه موثر است. بنابراین استفاده از این گیاه نه تنها در كرمهای موضعی بلكه در كنترل بسیاری از بیماریها و اختلالات پوستی سودمند می‌باشد.

 مزایایی كه سبب می‌شود آلوئه ورا برای مصارف پوستی استفاده گردد عبارتند از:

1- در درمان تركهای پوستی و خشكی پوست موثر می‌باشد ، بخصوص اگزمای دور چشم یا پوستهای بسیار حساس.

2- روغن یا كرم آلوئه ورا برای پوستهای خشك مناسب بوده و سبب نرم شدن و براق شدن پوست می‌گردد.

3- با رساندن اكسیژن  بیشتر به سلولهای پوست، سبب ترمیم بافت پوست می‌گردد.

4- پوستهایی كه در اثر آفتاب ، سوختگی  پیدا كردند را نرم می‌كند.

5- سلولهای پوستی مرده را  از بین می‌برد و سلولهای جوان جایگزین شده بنابراین پوست را تازه و درخشان می‌سازد.

6- مانع از پیری پوست و چروك آن می‌گردد.

7- شدت رنگدانه های پوستی راكاهش داده بنابراین سبب كم رنگ شدن لكه های پوستی می‌شود و می‌تواند لكه‌های سر سیاه را نیز از بین ببرد.

8- آلوئه ورا سبب افزایش قدرت جذب رطوبت پوست گردیده و پوست را انعطاف پذیر ساخته بنابراین بهترین مرطوب كننده  برای پوست می‌باشد.

9- در پیشگیری از بیماریهای پوستی موثر می‌باشد.

10- بعلت داشتن كلاژن و  ویتامین  Eالاستیسیته و نرمی‌پوست را افزایش داده و سبب باقی ماندن رطوبت در پوست می‌گردد.



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:فواید آلوئه ورا - پوست,ساعت 11:45 توسط علي رضا |

 

* مديريت آفات وتغذيه گياه در كشاورزي ارگانيك:

در كشاورزي ارگانيك مصرف سموم شيميايي مصنوعي به استثناء برخي تركيبات  شيميايي معدني

ساده ، جهت كنترل عوامل  خسارت زاي زنده محصولات كشاورزي مجاز نيست . در اين سيستم ،

كنترل آفات وبيماريهاي  گياهي و علفهاي هرز با اجراي كامل وجدي اصول مديريت تلفيقي آفات

انجام مي گيرد . مواد آلي ،به موادي گفته مي شود كه منشاء گياهي وجانوري داشته باشند و علاوه بر

تﺄمين مواد غذايي لازم براي رشد گياهان ،اثرات مثبتي بر خاك و حاصلخيزي آن از جمله افزايش  ظرفيت

نگهداري آب وعناصر غذايي وكاهش ميزان شستشوي اين عناصر ،سبك شدن خاك وكاهش وزن مخصوص ظاهري

آن ،افزايش نفوذ پذيري ،بهبود شرايط خاك براي فعاليت ميكروارگانيزمها وساير موجودات مفيد خاك ،بهبود تهويه خاك ،تسسهيل در امكان نفوذ و حركت ريشه در خاك دارند.

گياهان توليد شده به روش ارگانيك داراي طعم بهتر بوده و غذاهاي طبخ شده با آن خوشمزه تر است .

كشاورزي ارگانيك با حذف كاربرد سموم و كودهاي شيميايي كه اثرات سرطان زايي و بيماري زايي دارند و تلاش جهت

كاهش اين مواد در منابع آب ،زمين وهوا ، خطر ابتلا به بيماريها را كاهش مي دهد .

كشاورزي ارگانيك نوعي الگو برداري از طبيعت است و براي اكوسيستم متعادل ارزش قايل است .

 

 

 

سبزگستر رضوان



+ نوشته شده در دو شنبه 12 فروردين 1392برچسب:مديريت آفات وتغذيه گياه در كشاورزي ارگانيك,ساعت 11:43 توسط علي رضا |

 نحوه کاشت

دستورالعمل كاشت بذور فلفهاي رنگي ، گوجه فرنگي چري و بادمجان ‍ژاپني :

بذور فوق را جهت كاشت در فضاي باز و يا گلخانه بهتر است ابتدا آنها را در گلدان و يا باكسهاي مخصوص خزانه نمود و سپس نشاء توليدي را در گلخانه و يا فضاي باز بصورت جوي و پشته كشت نمود. بستري كه براي كاشت بذر در خزانه تهيه مي بينيم بايستي مخلوطي از سه پيمانه ماسه بادي، يك پيمانه خاك زراعتي ، دو پيمانه خاك برگ پوسيده و يك پيمانه كود حيواني كهنه 3 ساله باشد. مخلوط فوق را پس از الك نمودن و بهم زدن در گلدان ريخته و بذور مورد نظر را در سطح خاك تهيه شده مي ريزيم و سه برابر قطر بذور كاشته شده را با خاك برگ و ماسه بادي مي پوشانيم و گلدانها را در محيطي گرم و مرطوب (گلخانه) قرار ميدهيم. درجه حرارت مورد نظر در شب و روز بايستي بين 25 تا 30 درجه سانتيگراد و رطوبت بيش از 80 درصد باشد. آبياري گلدانها و يا اسپري نمودن آب بايستي قبل از خشك شدن سطح خاك گلدانها انجام گيرد.

لازم به توضيح مي باشد كه خيسانيدن بذور فوق به مدت 48 ساعت در آب قبل از كاشت در خزانه جوانه زني و سبز شدن بذور را تا 40 درصد تسريع مي نمايد و اين امر براي بذر بادمجان ژاپني كه دير سبز مي باشد ضروري است.

قراردادن نشاء هاي سبز شده فلفل، گوجه فرنگي و بادمجان زمانيكه به ارتفاع 10 الي 15 سانتيمتر رسيده اند در خارج از گلخانه و در معرض تابش مستقيم نور خورشيد براي خشبي شدن ساقه ها الزامي مي باشد.



+ نوشته شده در یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:گوجه-فلفل,ساعت 20:27 توسط علي رضا |

کشت مخلوط غلات و کرچک

غلات با کرچک بصورت مخلوط کشت میشوند.

درکشورهندوستان ارزن ویاسورگوم ودر شمال شرقی برزیل

ذرت و حبوبات باکرچک بصورت مخلوط کشت میکردد.

 

 

 

 

 

 


غلات با کرچک بصورت مخلوط کشت میشوند.درکشورهندوستان ارزن ویاسورگوم ودر شمال شرقی برزیل ذرت و حبوبات باکرچک بصورت مخلوط کشت میکردد.کرچک معمولا به رقابت غلات حساسیت نشان داده ولی پس از برداشت غلات میزان رقابت کاهش یافته ورشدونموکرچک فزونی میابدو در آمدمطلوبی دارد.
مخلوط غلات با گیاهانیکه دوره رویش طولانی دارند
دربرزیل نوعی کاکتوس بیخارجهت تولیدعلوفه کشت میشود.این گیاه رشدکندداشته وپس ازسال اول چین ژان برداشت میشودلذادرسال اول و دوم بین ردیف های این کاکتوس ارزن یا سورگوم یاذرت کاشته میشود.
غلات با محصولات باغی نیزمیتوانند نظیرمرکبات انجیر انبه و نارگیل در سال های اول احداث باغ بصورت کشت مخلوط کشت شوند.

مخلوط غلات با حبوبات
 
مخلوط ذرت و لوبیا یکی از متداولترین روش های کشت در آمریکا و آفریقاست.درشرق آفریقا در اراضی پست لوبیاچشم بلبلی و در اراضی مرتفع لوبیارونده باذرت کشت میشوند.دراوگاندامخلوط ذرت و لوبیاحدود38درصدافزایش عملکردداشته بنابراین درمناطق خشک سودمندی کشت مخلوط ذرت و لوبیا30درصد و در نواحی مرطوب 39درصداست.باتوجه به اینکه دوره رویش لوبیا حدود 90 روز و دوره رویش ذرت حدود150-120 روز است در شرایط مطلوب آب و هوایی پس از برداشت محصول لوبیا میتوان مجددادربین ردیف های ذرت اقدام به کشت لوبیا کرد.درچنین حالتی ذرت در یک مرحله خودباکمترین رقابت نوری مواجه شده وازنظر رسیدن فیزیولوژیکی به بیش از دوبرابر توان خود دست میابد و این زمان مصادف بامراحل اولیه رشد لوبیاست.

آفات در سیستم چند کشتی
 
درسیستم چند کشتی امکان افزایش محصول از دو جهت وجوددارد
1. افزایش محصول هر گیاه زراعی
2. میزان محصول بدست آمده در یک سال زراعی
باکاشت ارقام پرمحصول مصرف کودوسموم مناسب برای مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی،انتخاب تراکم گیاهی مناسب تامین آب مورد نیازگیاه و کشت مخلوط میزان محصول هرگیاه افزایش میابد.
درچند کشتی بررسی آفات بایددرطول مدت سال زراعی موردمطالعه قرارگیرد.سمومی که برای مبارزه با آفات بکارمیروند بایدبادقت بیشتری مصرف شوند و به نحوی که سم مناسب هرگیاه برروی گیاه دیگراثرزیان آورنداشته باشد.در موقه بکار بردن علف کش هاباید اثر سم روی کلیه گیاهانیکه در یک سال زراعی کاشته میشوند مورد بررسی قرار گیرد و این امردر نواحی معتدله بیشترشایان توجه است زیرادرنواحی گرمسیری مشکل زیادی راامکان دارد ایجاد نکند.
مثلا مصرف علفکش در مزارع برنج اثرسوئی روی هندوانه یا طالبی بعد از آن ندارد.یا مثلا دوماه بعد از مصرف اترازین در مزارع به مقدار 4کیلوگرم ماده موثردرهکتارمیتوان لوبیاچشم بلبلی کاشت.بدیهی است که چنانچه یک نوع علف کش در یک قطعه زمین به مدت طولانی مصرف شودامکان بروز مسمومیت وجود خواهدداشت.
مصرف سموم نباتی ممکن است باعث آلودگی خاک گرددکه برای گیاه دیگری که بعدازآن کاشته میشود زیان اورباشد.بااین حال بقایای سموم ممکن است روی آفات گیاه بعدی اثرمنفی داشته باشد.مثلا سمپاشی ذرت در مرحله سبزشدن با کاربوفوران به مقدار 2کیلوگرم ماده موثر در هکتاربرای مبارزه با کرم ساقه خوار ذرت باعث جلوگیری از خسارت مگس لوبیاروی ماش میشود.
مهمترین عواملی که در کشت مخلوط روی یا چندکشتی روی آفات تاثیرمیگذارندبدین صورت هستند:
1. نحوه کشت و کار
بکارگیری تکنولوژی پیشرفته در زراعت باعث تغییراکوسیستم شده و ممکن است شرایط مناسبی برای برخی از گونه آفات فراهم اورد.اگرچه کشاورزی مدرن جایگاه زیست افات را فراهم می اوردولی اگر در این سیستم از ارقام زودرس استفاده شوددوره میزبانی آفت کاهش میابد.
2. گونه های گیاهی
گونه های گیاهی از نظر میزبانی افت و عوامل بیماریزا و نماتدبایکدیگر اختلاف دارند.وقتی گونه جدید وادر منطقه ای میشود علاوه بر افات خود ممن است مورد حمله آفات بومی منطقه قرار بگیردهمچنین این مطلب در مورد علف هرز صادق است.
3. ارقام گیاهی
میزان حساسیت گیاه به ارقام و کولتیوار بستگی داردباانتخاب ارقام پر محصول و حساس به آفات ممکن است هزینه محافظت گیاه از آفات بیشتراز درامدی باشد که ازمحصول زیاد بدست می آیدکه دراینصورت کاشت سودمند نخواهد بود.
4. یکساله و چندساله بودن گیاه
بوطر طبیعی دشمنان در گیاه چند ساله بیشتر از یکساله ها هستندزیراعملیات زمین در آنها کمتر از چند ساله ها هستند.زمان انجام وجین در گیاهان یکساله محدود است در حالیکه در گیاهان چند ساله اگر وجین نشوند میزان محصول کاهش میابدو یا گل دهی به تاخیرمی افتد.
5.دوره رویش گیاه
گیاهان زودرس کمترازگیاهانی که دوره رویش طولانی دارنددرمعرض حمله آفات قرار میگرند.بیشترین خسارت علفهای هرزدر3/1اولیه دوره رشد گیاه زراعی مشاهده میشود،بنابراین گیاهانیکه دوره رشد طولانی دارند به وجین بیشتری نیاز دارند
6. آرایش گیاه از نظر زمانی
توضیح این بحث خود نیاز مند بخشی جداگانه است اما به اختصار بدانید این بخش خود به عواملی چون:
* کشت فردی
* تناوب زراعی
* کشت مداوم
* کشت غیرهمزمان
* تاثیرفصل
بستگی دارد.

چندکشتی رایج در آسیا
 
درنواحی که دارای زمستان سردبوده ومیزان بارندگی زیاداستدوگانه گندم-برنج متداول است.این مناطق شامل دامنه تپه های نپال شمال هندوستان وپاکستان است و بنگلادش است و بخشی از کره و چین که دارای خاکهای با بافت سبک هستند.درنقاطی که دارای بارندگی تابستانه میباشدکشت دوگانه ذرت برنج انجام میشود.
درشالیزارهایی که بافت خاک سنگین است کشت دوگانه برنج-سویارواج دارد ولی امکان کشت گیاهانی نظیرهندوانه خیارکدو ویاحبوبات بعدازبرنج وجوددارد.
درختان چندساله مانند نارگیل نخل روغنی ولاستیک در سالهای اولیه رویش باگیاهان یکساله نظیرکاساوا،سویاوذرت بصورت مخلوط کشت میشوند.درفیلیپین کشت مخلوط انبه بانارگیل بابرنج وذرت معمول است.بطور کلی در نقلط مختلف آسیاکشت های مخلوط زیر رواج دارد:
1. گیاهاین یکساله مانندذرت با کاساوا و یا ذرت بابادام زمینی سویا برنج سیب زمینی شیرین
2. کشت مخلوط گیاهان بادوره رویش متفاوت مانندمخلوط ارزن وذرت یا سورگوم
3. کشت مخلوط گیاهانی که ازنظرارتفاع نبات بایکدیگراختلاف دارندمثل یکساله و چندساله مانند نارگیل،لاستیک و موز

چندکشتی در شرق آمریکا
 
دربخش هایی از جنوب شرقی امریکاکشت دوگانه موفقیت آمیزبوده است.درسالهای اخیرکشت دوگانه درجنوب کمربندسبز مری لند کنتاکی ایلی نویز رواج یافته است.علت این امر وجود عواملی چون علف کش های مناسب معرفی ارقام زودرس گیاهانی مانند سویا گندم وذرت قیمت مناسب محصولات وسرانجام عملیات کشاورزی بدون شخم ویاباحداقل شخم است.عملیات بدون شخم باعث میشود تا علاوه بر جلوگیری از هدررفت آب و فرسایش زمین کشت دوم نیز بدون تاخیر کاشته شود.

چندکشتی در آفریقا
 
دراکثرنواحی آفریقازراعت مخلوط رواج دارد.درنیجریه گیاهانی نظیریام کاساواموز و ذرت بابادام زمینی کدوبامیه خربزه و سبزیها بصورت مخلوط کاشته میشوند.
دراوگاندادراکثرمواردسطح زیرکشت مخلوط لوبیا،کاساوا،لوبیا چشم بلبلی، قهوه،موز،بادام زمینی ذرتسورگوم،ارزن،سیب زمینی شیرین،لپه هندی،وکنجد بیش از تک کشتی آنهاست.
زراعت چند کشتی در مناطق حاره ای آسیا
سیستم زراعت چند کشتی بستگی به شرایط مختلف محیطی اقتصادی اجتماعی و تکنولوژوی موجوددرجامعه دارد.بنابراین ابتدا عوامل اقتصادی و فیزیکی راکه چندکشتی تحت تاثیرآنها قرار میگیردشرح داده و سپس نوع زراعتی که هریک ازمناطق بکاربرده میشودوشیوه های گوناگون زراعت مخلوط بحث میشود.

تاریخ کاشت
 
عوامل تعیین کننده تاریخ کاشت درزراعت های تک کشتی باچندکشتی و مخلوط مشابه است.تاریخ کاشت معمولا براساس میزان درجه حرارت مشخص میشود وآن درجه حرارتی است که جوانه زدن سبزشدن و رشد گیاه راتضمین میکند.درجه حرارت های بالا باعث ایجادتنش درگیاه شده وازاستقراربوته های مناسب و رسیدن بذرجلوگیری میکند.علاوه برحرارت تامین رطوبت برای رشدوتکمیل چرخه حیات گیاه و همچنین به حداقل رساندن تنش های محیطی درطول فصل رویش ضرورت دارد.
تغییرات ژنتیکی ایجاد شده درگونه های گیاهی باعث افزایش بهره برداری ازطول دوره رویش شده ودرنتیجه درالگوهای کشت پیشرفتهای زیادی حاصل شده است.مثلا بابوجودآمدن ارقام زوردس ومقاوم به سرما ذرت امکان کشت آن را در بهار فراهم آورده ومیتوان به کاشت گیاه دومی نیزبعدازبرداشت ذرتویااواخردوره رویش آن اقدام نمود.بامعرفی ارقام جدیدبرنج میتوان دوباردرسال ازاین گیاه محصول برداشت کرد.
کاشت دوگانه لگومینوزوذرت پتانسیل تثبیت ازت در خاک بوسیله لگومینوز مسائلی راازنظرتاریخ کاشت مطرح سازد.اگرهدف زارع برداشت محصول خوباز الگومینوزوتثبیت ازت در خاک باشد تاریخ کاشت لگومینوز در اواخر تابستان یااوائل پاییز خواهد بود.اگر از لگومینوز بادوره رشد طولانی استفاده شودمثل شبدر قرمزمیزان تثبیت ازت در خاک زیاد شده ولی محصول گیاه دوم که بعدازآن کاشته میشودبه علت تاخیردرتاریخ کاشت کاهش میابد.برعکس چنانچه شبدرزودترازموقع شخم زده شده باشدوباخاک برگردانده شودبه نحوی که بتوان ذرت را در تاریخ مناسب کاشت میزان تثبیت ازت در خاک کاهش میابد.بنابراین توازن بین ازت آلی قیمت جایگزین کردن ازت بوسیله کود شیمیایی یاحیوانی وعملکردناشی ازتاخیرکاشت ذرت نیازبه تحقیقات بیشتری دارد.تنظیم تاریخ کاشت در کشت مخلوط بمراتب سختر از و پیچیده تر از تک کشتی است زیرا یک مخلوط ممکن است شامل گونه هایی بادوره رویش ونیازهای متفاوت باشند.بطور کلی هرچه اختلاف بین گونه هاازنظردوره رویش ونیازبه عوامل محیطی بیشترباشد، میزان محصولی که از کشت مخلوط بدست میآیدبیشترازتک کشتی خواهد بود.مثلادرکشت کاساوایالپه هندی که دوره رویش طولانی دارندبالوبیاچشم بلبلی یا ماش ملاحظه میشود که لوبیا چشم بلبلی ویاماش در مدت کمتر از80روزدوره رویش خودراپایان میرسانندواین امر روی محصول کاساوا ویالپه هندی تاثیر محسوسی نمی گذارد.
عامل مهم دیگر نیزدرتاریخ کاشت در سیستم مخلوط اهداف تولیدموردنظرکشاورزاست.

فروشگاه سموم رضوان



+ نوشته شده در یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:كشت-چند محصول,ساعت 20:6 توسط علي رضا |

چه عسلي هرگز شکرک نمي‌زند؟



عسل‌هایی که از گلوکز خالص تهیه می‌شوند، هرگز شکرک نمی‌زنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


دکتر شهاب قاضی، عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کرمانشاه،اظهار داشت: مساله مهمی که هنوز به صورت شبهه‌ای برای بسیاری از مشتریان عسل وجود دارد، شکرک زدن عسل است که در این خصوص باید توجه داشت عسل‌ها پس از مدتی شکرک می‌زنند، البته زمان شکرک زدن عسل با توجه به نوع گیاه و میزان و نوع ذرات موجود در عسل و ... تفاوت دارد، به طوری که بعضی عسل‌ها بعد از چند هفته، چند ماه یا حتی چند سال شکرک می‌زنند.

وی گفت: برای مایع کردن عسل شکرک زده، باید ظرف عسل نیم ساعت در دمای 65 تا 70 درجه سانتیگراد قرار گیرد، دقت کنید حرارت به طور مستقیم داده نشود.

قاضی اظهار داشت: مشتریان عسل در بعضی کشورها عسل‌های شکرک زده را ترجیح می‌دهند و زنبورداران این عسل‌ها را در بسته بندی‌های مختلفی به بازار عرضه می‌کنند.

وی گفت: عسل در فصل زمستان و در دمای پایین‌تر از 14 درجه سانتیگراد شروع به شکرک زدن می‌کند، چون در این دما چسبندگی خود را از دست می‌دهد و مواد خارجی آن شروع به رسوب می‌کند و هسته‌های متبلور را به وجود می‌آورند.

قاضی ابراز داشت: دیاستاز عسل ذرات ریز را جذب کرده و باعث ته نشین و کدر شدن آن می‌شود، به طوری که ذرات موجود در عسل را متبلور کرده و باعث شکرک زدن آن می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: آنچه در عسل متبلور می‌شود در واقع گلوکز هیدرات است و میزان آن به مقدار آب عسل بستگی دارد، به این ترتیب عسل‌ها با رطوبت بالا سریعتر از عسل‌های با رطوبت کم شکرک می‌زنند.

وی افزود: هر چه گلوکز عسل بیشتر باشد، زودتر شکرک می‌زند به طوری که گلوکز در غلظت 30 تا 70 درصد و فروکتوز به میزان 78 تا 90 درصد شکرک می‌زند، البته شکرک زدن به میزان دما نیز بستگی دارد.

قاضی تصریح کرد: عسل‌هایی که از گلوکز خالص تولید می‌شوند، هرگز شکرک نمی زنند.



+ نوشته شده در یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:شكرك-تقلبي-عسل,ساعت 20:4 توسط علي رضا |

دستور العمل کاشت، داشت و برداشت ذرت دانه اي:


مقدمه :

ذرت گياهي است از خانواده poaceae ، دگرگشن مخصوص نواحي گرم و معتدل. مبدأ آن آمريكاي مركزي و جنوبي است و احتمالاً توسط هجوم استعمارگران و يا توسط زائران مكه وارد ايران شده است و سابقه كشت آن در قاره هاي اروپا ،آسيا، آفريقا و اقيانوسيه چندان طولاني نيست. متوسط توليد اين گياه در دنيا بعد از گندم و برنج مقام سوم را در ميان غلات دارا است.

الف : كاشت

زميني را انتخاب كنيد كه امكان آبياري به راحتي فراهم باشد. در كشت بهاره از اواسط فروردين ماه تا اواسط ارديبهشت و در كشت تابستانه از اول تا 15 تير ماه مي توان به كشت اين گياه در استان اقدام كرد .

تذكر : ترجيحاٌ براي جلوگيري از خسارت گرما در مرحله ي گرده افشاني از كاشت ذرت دانه اي sc70 در زماني كه گرده افشاني در مرداد ماه صورت مي پذيرد اجتناب نماييد . فاصله زماني كاشت تا گرده افشاني حدوداً 60 روز است .

_ از بذر هيبريد ضد عفوني شده براي كاشت استفاده نمائيد .

_ براي كاشت مي توانيد از رديف كارهاي مكانيكي و ترجيحاً رديفكار پنوماتيك استفاده نمائيد .

_ 20 كيلوگرم بذر را با فاصله خطوط 75 سانتيمتر از يكديگر و فاصله بوته هاي روي رديف 18 تا 20 سانتيمتر كشت نمائيد.

_ براي دسترسي به سبز يكنواخت حتماً قبل از كاشت مزرعه را آب تخت نمائيد .

 

 ب _ داشت :

_ روزهاي اول بعد از سبز شدن مزرعه را مورد بازديد قرار دهيد. در صورت مشاهده بوته هاي خشك شده، خاك پاي بوته ي خشك شده را كنار زده به طور حتم لاروهاي سيمي يا اگروتيس را مشاهده مي نمائيد .در صورت بالا بودن خسارت نسبت به محلول پاشي 3 كيلوگرم بر هكتار سوين و يا طعمه پاشي با سم فوق اقدام نمائيد .

 

 كود مورد نياز :براي مصرف كود بهتر است نسبت به تجزيه خاك مزرعه اقدام نمائيد در صورت عدم دسترسي در توصيه عمومي 300 كيلوگرم كود فسفات آمونيوم و 100 تا 200 كيلوگرم پتاس قبل از كاشت و 400 كيلوگرم اوره ( 200 كيلوگرم قبل ا ز كاشت + 200 كيلوگرم در مرحله آبياري به صورت سرك ) داده شود .البته ميزان كود مصرفي به ميزان حاصلخيزي خاك و محصول قبلي بستگي دارد .

كنترل علفهاي هرز :براي كنترل علفهاي هرز در 3 مرحله مي توان اقدام كرد :

1 – از سم اراديكان به ميزان 5 ليتر در هكتار چند ساعت قبل از كاشت مصرف و با ديسك با خاك مخلوط نمائيد .

تذكر: وقتي خاك به اندازه كافي مرطوب باشد اثر پذيري علف كش بيشتر است.

2¬-از سموم آرتزين به مقدار يك كيلوگرم در هكتار و آلا كلر(لاسو) 5_3 ليتر در هكتار بعد از كاشت تا قبل از سبز شدن ذرت بصورت محلول پاشي در سطح مزرعه مي توانيد استفاده نمائيد. 

3- از سم تو فوردي(D . 4 . 2 ) به ميزان 1 تا 1/5ليتر در هكتار بعد از كاشت و پس از سبز شدن ذرت زماني كه ارتفاع گياه 15 تا 20 سانتيمتر باشد، به صورت محلول پاشي در سطح مزرعه مي توان استفاده كرد .

آبياري : بعد از كاشت در صورت فراهم بودن رطوبت مناسب و حرارت حدود 15 تا 20 درجه، بذور بعد از حدود 5 تا 7 روز سبز مي شوند. با توجه به وضعيت آب و هوايي در صورت كمبود رطوبت از 15 روز بعد از سبز شدن اقدام به اولين آبياري نمائيد.

_ قبل از آبياري دوم ، حدوداً در مرحله 5 تا 6 برگي كه ارتفاع گياه حدود 15 تا 20 سانتيمتر مي باشد براي كنترل مكانيكي علفهاي هرز و هوادهي پاي بوته از فاروئر ( پنجه غازي ) جهت ايجاد فاروئر و سله شكن استفاده نمائيد.

_ آبياري هاي بعدي تا مرحله شيري شدن با توجه به نياز مزرعه حدوداً هر 15 روز يكبار ادامه خواهد داشت تأمين آب مورد نياز گياه در مرحله ي گرده افشاني از اهميت زيادي برخوردار است.

آفات : اگر كشت بهاره داشته باشيم احتياج به كنترل شيميايي آفات كم احساس مي شود ولي در كشت هاي تابستانه براي كنترل ساقه خوارها ( سزاميا و پيرائوستا ) و همچنين كرم قوزة پنبه ، دوبار به فاصله ي 15 روز يك بار حدوداً از اواخر تير ماه با سم نواكرون به ميزان 1 تا 5/1 ليتر در هكتار به همراه يك كيلوگرم لاروين اقدام به سم پاشي نمائيد .

  

ج _برداشت :

_ زمان برداشت مرحله اي است كه لايه سياه اطراف نوك دانه ها ظاهر ميشود. اين لايه نشان دهنده رسيدن فيزيولوژيك در ذرت مي باشد. پتانسيل عملكرد اين گياه در كشت بهاره 10 تا 12 تن و در كشت تابستانه 6 تا 8 تن در هكتار مي باشد .



+ نوشته شده در شنبه 10 فروردين 1392برچسب:زراعت -ذرت دانه اي,ساعت 13:41 توسط علي رضا |

دستورالعمل فنی کاشت،داشت وبرداشت لوبیاچیتی رقم محلی خمین

مشخصات:

منشا ایران ، ازجنس وگونه phaseolus   vulgaris ،کلاس تجارتی   cranberryفرم بوته رونده ورشدنامحدود(تیپ3 ) ، متوسط ارتفاع85-100 سانتیمتر-متوسط دوره رشدونمو109 روز-متوسط وزن 100 دانه 47 گرم-حساس به آفت کنه دونقطه ای –نیمه حساس به ویروسهای BCMV و CMV وحساس بهBYMV است.ازنظربازارپسندی وکیفیت پخت مهمترین نوع لوبیا چیتی درایران بوده وخوش خوراکی ،زودپزی ولعاب مناسب دارد.

خصوصیات اکولوژی:

گیاهی است گرمادوست که روزهای گرم وشبهای خنک مناسب رشد آن می باشد.دمای موردنیازبرای رشد آن درروز20 تا28 درجه ودرشب15 تا20 درجه سانتیگراداست.دمای بیش از30 درجه مناسب رشد آن نبوده ودمای بیش از35 درجه منجربه عدم تشکیل دانه درآن میشودوهمچنین دمای کمتراز15 درجه برای رشدآن نامناسب میباشد.نسبت به طول روزخنثی میباشد.معمولا 30 تا40 روزبعدازکاشت شروع به گلدهی میکند.دوره گلدهی معمولا یک ماه است.این رقم رشدنامحدودبوده وزمان رسیدن غلافها متفاوت است.

تناوب:

بهترین تناوب برای لوبیا  ، گندم وجومیباشد.به دلیل تفاوتهای ریشه ای ومورفولوژیکی گندم ولوبیا، اغلب منافع فوق برآورده میشود.تناوب لوبیا -گندم یاجو ویالوبیا-گندم یاجو-آیش دربیشترمزارع لوبیا کاری رعایت میشود.

مرحله کاشت:

انتخاب بذر:

هرگاه درانتخاب بذربرای کاشت دقت کافی به عمل آیدبه همان نسبت نتیجه حاصل اززراعت، تولیدرضایت بخش خواهدبود.بنابراین درانتخاب بذربایدمواردزیررارعایت کرد

-1 خلوص بذر:بذرانتخابی بایدخالص ویکنواخت باشد

-2 قوه نامیه:بذرمصرفی بایدتازه ،سالم وکاملا رسیده بوده وقوه نامیه آن نبایدکمتراز95% باشد

-3 پاکی بذر:بذرلوبیا بایدازناخالصی های بذری وغیربذری وبه ویژه بذور علف های هرز پاک باشد.

بهتر است بذر از از مراجع ذیصلاح تهیه گردد و در سورتی که کشاورز از محصول تولیدی خود برای بذر استفاده                می کند،بهتر است در دو مرحلهبذر خود را خالص نماید.در مرحله اول، در زمان کاشت لوبیا قطعهای از زمین زیر کاشترا به تناسب نیاز سال اینده مشخص کرده ودر این قطعه ضمن رعایت دقیق مسائل زراعی نظیر،اب،مبارزه با افات بیماری و علف های هرز،بوته های نا خالص را که از این طریق شکل بوته،رنگ گل و اندازه و رنگ غلاف قابل تشخیص است شناسایی و جدا نماید و سپس بذور این قطعه را جداگانه برداشت کند. در مرحله دوم،بذور برداشت شده قطعه مزبور را با دقت بررسی و بذور مخلوطه ظعیف وبد شکل را جدا نماید.به عنوان مثال اگر کشاورزی یک هکتار داشته باشد ومیزان تولید ان حدود 2 تن در هکتار و مقدار بذر مصرفی جهت کاشت ان 200 کیلوگرم در هکتار باشد،این کشاورز باید حداقل 10درصد از زمین خود یعنی 1000 مترمربع (1 جریب)را جهت بذر سال اینده در نظر بگیرد.بنا بر این کلیه عملیات فوق را با دقت در این یک جریب زمین انجام بدهد.توصیه میگردد بذر مربوطه بیش از سه سال مورد استفاده قرار نگیردو بعد از ان کشاورز از بذر جدید استفاده نماید.

اماده سازی زمین :

خاکی که برای کشت لوبیا در نظر گرفته می شود باید به اندازه کافی عمق داشته ودرقسمت سطحی نرم وحاصلخیز باشد.به طورکلی هدف ازتهیه زمین لوبیازیرخاک بردن بقایای گیاهی- ازبین بردن علفهای هرز-زیرخاک کردن موادتقویت کننده –حفظ رطوبت موجوددرخاک –ایجادنفوذپذیری –نرم کردن وافزایش عمق خاک زراعی میباشد. تهیه زمین شامل مراحل مختلفی است که بادرنظرگرفتن روش زراعت (مکانیزه وسنتی ) ، بافت خاک ونوع تناوب ممکن است تفاوتهایی داشته باشد.شخم پاییزه برشخم بهاره ترجیح داده میشود، زیرااب بیشتری ذخیره شده ویخ آب حاصل کلوخه هاراخردمیکند، همچنین فرسایش حاصل ازجاری شدن آب کاهش یافته وبقایای گیاهی وعلفهای هرزدرزیرخاک زودترپوسیده میشود.دربهاربه محض اینکه زمین گاورو شدازدیسک یا کولتیواتوربرای خردکردن کلوخه هااستفاده میگردد.جهت تسطیح مقطعی لازم است ماله ای درسطح خاک زده شودتابسترمناسب برای کشت بذرفراهم گردد.درروش هیرم کاری پس ازتسطیح زمین به کمک دستگاه مرزبند، ابعادکرتهامشخص شده وزمین لازم برای کاشت آماده می گردد.قبل ازکاشت، کودموردنیازبراساس توصیه های کودی درخاک توزیع میگردد.

تراکم بوته ومیزان بذر:

براساس تحقیقات انجام شده ، درکشتهای ردیفی فواصل 50 سانتیمتر بین ردیف و5 سانتیمترروی ردیف  ، بهترین فاصله کاشت محسوب میشود.امادرشرایط کرتی استفاده ازآرایش مربعی بهترین عملکردرادارد.درمجموع براساس نتایج بدست آمده برای اغلب لوبیاهای موجودازجمله رقم محلی خمین ،تراکم 40 بوته درمترمربع بهترین تراکم تشخیص داده شده است .میزان بذرمصرفی بستگی به وزن100 دانه لوبیا دارد.باتوجه به وزن 100 دانه این رقم که حدود47 گرم میباشد ، به طورمتوسط مقدارمصرف بذردرکشت مکانیزه 200-220 کیلوگرم درهکتارمیباشد.عمق کاشت مناسب برای کاشت درشرایط هیرم 10-20 سانتیمتراست.درروش کشت سنتی (دست نشان)مقداربذرمصرفی باتوجه به فواصل کاشت که معمولا به ابعاد15*15 ،15*20 میباشد،به طورقابل ملاحظه ای کاهش می یابدوتقریبا به اندازه نصف بذرمصرفی درروش مکانیزه میباشد.کشاورزان برای تشخیص دقیق تراکم بوته میتوانند در مرحله ظهور سه برگچه دوم با استفاده عاز کادر 1*1 متر مربع به ازای هر هکتار 10 منطقه را کادر انازه نموده و تعداد بوته های موجود را شمارش نمایند.از این طریق علاوه بر تشخیص مقدار تراکم کاشته شده،مقدار تلفات بذری را در هنگام کاشت تشخیص میدهد.

تاریخ کاشت:

تاریخ کاشت لوبیا بسیار مهم بوده و بهید به گونه ای انتخاب گردد که مرحله حساس رشد ان به ویژه گلدهی با گرما و خشکی تابستان مواجه نشود.همچنین رسیدن محصول به گرمای پاییزه برخورد نکند.تاریخ کاشت در استان های لوبیا کاری کشور متنوع بوده و از اوایل فروردین (لرستان)تا اواخر تیر ماه (برخی مناطق مرکزی)کشت لوبیا مشاهده شده است.بر اساس تحقیقات انجام شده،20 اردیبهشت تا 15 خرداد تاریخ مناسب کاشت بوده و بهترین تاریخ کاشت هفته اول خرداد محسوب میشود.یکی از مشکتاتی که برای تاریخ  کاشت لوبیا کاشت دیر هنگام لوبیا به دلیل ابیاری گندم میباشد.به عبارت دیگر،به دلیل محدودیت اب ابیاری،کاشت لوبیا تا تکمیل اب گندم امکان پذیر نمیباشد.لذا کشت دیر هنگام موجب کاهش عمکرد در لوبیا میگردد.

روش کاشت:

در ایران 4 روش کاشت مرسوم است:

1 - خشکه کاری دست پاش

2-روش خشکه کاری و جوی وپشته

3 – هیرم کاری و دست نشان

 4 – هیرم کاری و کشت مکانیزه:خدر این روش پس از کشت زمین و کرت بندی،ابیاری به صورت کرتی انجام میشود.پس از 7 تا12 روز (بسته  به با فت و ساختمان خاک) ،زمین حالت گاورو پیدا میکند که در این حالت وسیله دست یا دستگاه لوبیا کار بذور کاشته میشوند.در روش کاشت با دست که به روش دست نشان یا سیخک معروف است ابتدا با یک وسیله دستی به نام سیخک حفرهای به عمق 10 تا 15 سانتیمتر در خاک ایجاد شده وبعدبه وسیله کارگربذردرداخل حفره قرارمیگیرد.این روش یک روش قدیمی وسنتی محسوب میگردد.توصیه میشودازروش مکانیزه که بذربوسیله دستگاه لوبیاکاربافواصل مشخص کاشته میشوداستفاده گردد.اگرچه درروش مکانیزه میزان بذرمصرفی جهت کاشت بیشتراست امابه علت سرعت عمل بیشتروکاهش هزینه کارگری ترجیح داده میشود.

مرحله داشت:

آبیاری:

درروش هیرم کاری فاصله اولین ودومین آبیاری بعدازکاشت باآبیاریهای دیگرتفاوت دارد.اولین آبیاری بعدازکاشت براساس بافت خاک واقلیم منطقه به فاصله 15 تا25 روزمیباشد.دراین مدت بذورلوبیاجوانه زده وبه مرحله دوبرگی میرسد.آبیاری دوم به فاصله 8 تا10 روز وآبیاریهای بعدی بسته به بافت خاک به طورمتوسط هر4  تا8 روزیکبار انجام میشود.خاکهای بابافت سبکتر3 تا4 روزوخاکهای بابافت سنگینتر5 تا 8 روزانجام می شود.مرحله حساس لوبیابه تنش آبی ازابتدای گلدهی تامرحله تشکیل غلاف میباشد.کمبودآب دراین دوره خسارت زیادی به لوبیا واردمیکند.آخرین آبیاری بایدطوری انتخاب شودکه حدود25 درصدازغلافهای لوبیا رسیده باشد.

تغذیه:

توصیه های کودی:

اساس توصیه کودی برآزمون خاک استواراست .اگردرمنطقه ای امکان تجزیه فراهم نباشد ،میتوان ازنتایج تحثیثات انجام شده قبلی درمنطقه استفاده نمود.اگردرمنطقه ای نه امکان تجزیه خاک ونه تحقیقی صورت گرفته باشد،میتوان توصیه های عمومی زیررابه کاربرد:

-کوداوره100-150 کیلودرهکتار

-کودفسفاته100-150 کیلودرهکتار

-کودپتاسه 50-100 کیلودرهکتار

درصورت استفاده ازکودکامل ماکروتوصیه های کودی به صورت زیرخواهدبود:

-کودکامل ماکروبه میزان 200  کیلودرهکتارقبل ازکاشت

-سولفات روی 40 کیلودرهکتار

-سولفات منگنز20 کیلودرهکتار

-کودمیکروکامل باغلظت 3 درهزاربه صورت محلول پاشی (3 کیلودرهکتار).

   باتوجه به اینکه اغلب خاکهای کشورجزء مناطق خشک ونیمه خشک بوده وازنظرماده آلی فقیرمیباشندازاین روکاربردکودهای حیوانی کاملا پوسیده درزمان قبل ازکاشت .درموردنپوسیده 3-6 ماه قبل ازکاشت به میزان تقریبی 40-50 تن درهکتارویاکودهای مرغی (ماکیان)نصف میزان فوق ،حداکثرهر2 تا3 سال یکبارتوصیه میگردد.بهتراست کودهای گاوی (سرد)رادرزمین های شنی(گرم)وکودهای گوسفندی (گرم)رادرزمینهای رسی (سرد)مصرف نمود.

مبارزه باآفات:

درطول رشدلوبیاآفات متعددی نظیرتریپس، زنجرک، هلیوتیس، شته ، مگس لوبیا وکنه دونقطه ای به محصول حمله می کنند.مهمترین آنهاکنه دونقطه ای است .این رقم نسبت به آفت کنه دونقطه ای حساس میباشد.درروش مبارزه شیمیایی بسته به نوع آفت ومرحله رشدی، سموم اختصاصی مشخص مصرف میگرددکه نوع ومقدارآن براساس توصیه کارشناسان میباشد.درروش مبارزه زراعی:

-1 شخم عمیق پس ازبرداشت محصول ومدفون کردن آفات زمستان گذران ازجمله کنه دونقطه ای درزیرخاک.-2 مبارزه مکانیکی وشیمیایی باعلفهای هرزاطراف مزارع که محل منلسبی برا ی زمستان گذرانی ونیزتکثیرآفت دراوایل فصل بهاربه شمارمیرود.   -3 کنترل آب آبیاری به منظورجلوگیری ازانتقال کنه هاازمزارع آلوده به مزارع سالم.-4 رعایت صحیح       تناوب زراعی

مبارزه بابیماریها:

بیماریهای مهم لوبیا شامل بیماریهای خاکزی مانندانواع پوسیدگی فوزاریومی ریشه،زردی فوزاریومی،پوسیدگی رایزوکتونیایی ریشه،پوسیدگی پیتیومی،بیماریهای ویروسی مانندویروس موزاییک معمولی لوبیا(BCMV ) وویروس موزاییک زردی لوبیا(BYMV ) ،ویروس موزاییک خیار(CMV ) ،وبیماری سوختگی باکتریایی معمولی میباشد.

مبارزه باعلفهای هرز:

لوبیا به دلیل رشدنسبتا کنددراوایل دوره رشد نسبت به رقابت باعلفهای هرزحساسیت نشان میدهد.بنابراین کنترل آنهادرمراحل اولیه رشداهمیت زیادی دارد.نوع وتعدادعلفهای هرزدرمناطق مختلف متفاوت میباشد.امامهمترین آنهاشامل:سوروف-ارزن وحشی-تاج خروس-سلمه تره-داتوره-خاکشیر-توق-تاجریزی-کنف وحشی و... میباشد.جهت مبارزه باعلفهای هرزازروشهای شیمیایی وغیرشیمیایی استفاده میشود.

برداشت:

زمان برداشت لوبیا به زمان کاشت ونوع رقم بستگی دارد.درارقام رونده مانندمحلی خمین غلافها همزمان نمیرسندوبرداشت زمانی انجام میگیردکه حدود65 تا75 درصد غلافها رسیده باشند.دراین زمان میانگین رطوبت دانه ها حدود35 تا40 درصداست.هنگام برداشت، محصول بادست برداشت شده ودرمزرعه باقی می ماند.زمانی که رطوبت دانه ها به حدود20 درصدرسیده وغلافهاخشک شده باشند،به خرمنگاه منتقل شده وخرمنکوبی میگردند.                



+ نوشته شده در شنبه 10 فروردين 1392برچسب:لوبيا-دستورالعمل كاشت,ساعت 13:37 توسط علي رضا |

مقدمه
امروزه با توجه به افزایش روز افزون جمعیت ، کمبود مواد غذایی و پروتئین حیوانی ، حبوبات با دارابودن 35-17% پروتئین از نظر تأمین غذای روزمره پس از گندم و برنج از عمده ترین محصولات زراعی بشمار می روند . بعلاوه بدلیل توانایی تثبیت ازت و تقویت حاصلخیزی خاک ، از جایگاه ویژه ای در تناوب زراعی خصوصاً با غلات برخوردارند . یکی از مهمترین انواع حبوبات ، لوبیا چیتی است که در رژیم غذایی ایرانیان اهمیت خاصی دارد .
بعلاوه بدلیل ترد بودن ساقه و برگها تا زمان برداشت ، ارزش آن در تعلیف دام را نباید نادیده گرفت . زیر خاک بردن بقایای آن پس از اتمام برداشت نیز نقش بسیار مهمی در بهبود تدریجی حاصلخیزی خاک دارد .
تاریخ کاشت
تاریخ کشت لوبیا بسیار مهم است و باید به گونه ای تنظیم شود که دمای خاک در زمان کاشت از 18 درجه سانتی گراد کمتر نبوده و مرحله حساس رشد آن یعنی گلدهی با گرما و خشکی مواجه نشود . همچنین زمان رسیدن محصول با سرمای پاییزه برخورد نکند . بهترین تاریخ کاشت 15 اردیبهشت تا 5 خرداد است اما در صورت فراهم بودن امکانات آبیاری کشت آن تا اواسط تیر ماه نیز امکان پذیر است .
روش کاشت
چهار روش برای کشت مرسوم است : 1) خشکه کاری دستپاش یا دست نشان 2) خشکه کاری جوی و پشته ای 3) هیرم کاری دستپاش یا دست نشان 4) هیرم کاری مکانیزه ردیفی
بهترین روش کاشت ، روش خشکه کاری جوی و پشته ای و پس از آن هیرم کاری مکانیزه ردیفی است . در استان گلستان وسمنان با توجه به امکانات موجود می توان از کشت مکانیزه ردیفی استفاده نمود .
آماده سازی زمین
لوبیا در اراضی سبک و غنی از موادآلی و خاکهای شنی رسی و رسی شنی عملکرد بیشتری دارد . خاکی که برای کشت لوبیا در نظر گرفته می شود باید به اندازه کافی عمق داشته ، ماندابی نبوده و در قسمت سطحی نرم و حاصلخیز باشد . به این منظور از رطوبت باقی مانده پس از برداشت گندم یا جو ( اجرای تناوب زراعی ) استفاده شده و پس از جمع کردن کاه و کلش باقی مانده در مزرعه ، با استفاده از (ساقه خرد کن + گاو آهن قلمی + دیسک )یا (دیسک + گاو آهن قلمی + دیسک) بقایای باقی مانده را خرد و زیر ورو کرده و سپس جهت تسطیح مقطعی از ماله استفاده می نمایند . برای کنترل علفهای هرز مزرعه نیز می توان قبل از دیسک آخر از سموم علف کش پیش از کاشت نظیر سونالان و ترفلان استفاده نمود . جهت دستیابی به عملکرد بیشتر قبل از استفاده از گاو آهن قلمی( حداقل مقدار 100-50 کیلو کود سولفات پتاسیم + 100-50 کیلو کود فسفات دی آمونیم )یا( 50کیلو کود سولفات پتاسیم + 50 کیلو کود سوپر فسفات + 50 کیلو کود اوره بعنوان starter )را با خاک مخلوط نمایید . در صورت عدم استفاده از کود اوره در هنگام کاشت و مشاهده علائم کمبود ازت در مزرعه میتوانید بعد از وجین اول از این کود استفاده کنید . کشت مکانیزه ردیفی
در این روش در جهت شمالی– جنوبی ( رو به آفتاب ) و به فاصله ردیف 75 سانت و فاصله در ردیف 15-10 سانت با تنظیم ردیفکار ذرت ، بذر کاشته می شود . در صورت فراهم نبودن رطوبت مناسب در زمان کاشت 3-2 روز قبل از کاشت ، زمین را آبیاری کرده و پس از گاورو شدن ، اقدام به پخش کود و کشت بذر می نمایند یا در روش خشکه کاری بلافاصله پس از کاشت ، زمین را آبیاری می کنند . به منظور تسریع در سبزکرد بذور می توان آنها را 48-24 ساعت قبل از کاشت در مقداری آب یا دستمالی مرطوب خیس نمود .
مقدار بذر مصرفی
در کشت مکانیزه مقدار بذر مصرفی 80 کیلو گرم در هکتار ودر روش دستپاش ، دست نشان یا با استفاده از بذر پاش ( سانتریفوژ ) این مقدار به 160-120 کیلوگرم در هکتار افزایش می یابد . به منظورکاهش بروز برخی بیماریهای قارچی اوایل فصل بویژه پوسیدگی های فوزاریومی و رایزوکتونیایی می توان به ازاء هر کیلو بذر از مقداردوگرم سم ضد عفونی کننده مجاز مانند کاربندازیم نیز استفاده نمود .
توجه : بدلیل حساسیت انواع لوبیا به بیماریهای قارچی خاکزی خصوصاً در مراحل اولیه رشد رویشی ( مرحله چهار تا شش برگی ) ، از کشت آن در مزارع آلوده ، خاکهای سنگین ، اراضی شالیزاری ، مزارع با سطح ایستابی بالا و پس از زراعتهایی نظیر کلزا ، باقلا و سایر گیاهانی که ریشه عمیق دارند جداً خودداری نمایید . بهترین تناوب ، کشت لوبیا پس از گندم زود کاشت می باشد .
تذکر: از کشت عمیق جداﱟ خودداری نمایید .
داشت
1) تنک کردن ، وجین و سله شکنی : معمولا یکبار تنک کردن و دو بار وجین و سله شکنی در لوبیا کافی است .در صورت مزاحمت بیش از حد علفهای هرز و به صرفه نبودن کنترل مکانیکی می توانید از سموم علف کش مجاز پس از مرحله شش برگی لوبیا و تا قبل از زمان گلدهی و به میزان توصیه فنی استفاده نمایید .
2) آبیاری : مقدار آب مورد نیاز لوبیا به بافت ، ساختمان خاک ، شرایط آب و هوایی و .... بستگی دارد. بطور کلی حساس ترین مرحله رشدی لوبیا به تنش خشکی ، ابتدای گلدهی تا ابتدای غلاف بندی است و نامناسبترین روش آبیاری در مرحله داشت لوبیا ،آب تخت است. با توجه به حساسیت این رقم به رطوبت زیاد ، در استان گلستان تعداد دفعات آبیاری را با توجه به میزان بارندگی تنظیم نمایید . کشاورزان عزیز می توانند بسته به میزان دسترسی به امکانات آبیاری در صورت کمبود شدید رطوبت از تعداد دفعات بیشترآبیاری استفاده نمایند. در هر حال توجه به این نکته ضروری است که زمان آخرین آبیاری طوری هماهنگ شود که حدود 25% از غلافهای لوبیا رسیده باشند یا پوسته غلاف شروع به زرد شدن نماید. تنظیم زمان آبیاری در ساعات معین و خنک شبانه روز نیز باید مورد توجه قرار گیرد .
3) علیرغم رونده بودن، این رقم نیازی به بستن نخ و قیم ندارد .
4) آفات : تریپس ، زنجرک ،آگروتیس ،شته ، مگس لوبیا ، کنه دو نقطه ای ، هلیوتیس و کرم غلافخوار لوبیا .
5) بیماریها : بطور کلی شامل بیماریهای خاکزی ، ویروسی و باکتریایی از جمله : انواع پوسیدگی های فوزاریومی ، رایزوکتونیایی وپیتیومی ریشه و طوقه ، زردی فوزاریومی ، بلایت باکتریایی برگ ، آنتراکنوز ، ویروس موزائیک لوبیا ، ویروس موزائیک خیار و ویروس زردی لوبیا .
برداشت
زمان برداشت لوبیا به تاریخ کاشت و نوع رقم آن بستگی دارد . در اکثر ارقام چون غلافها بطور همزمان نمی رسند برداشت لوبیا زمانیکه 75-65% از غلافها رسیده باشند به سه طریق انجام می شود : 1) بوته ها را با داس برداشت کرده و به منظور پایین آوردن رطوبت دانه ، آنها را در مزرعه یا مکانی مناسب زیر نور آفتاب جمع می کنند تا خشک شوند و سپس برای جدا کردن دانه از غلاف از خرمنکوب استفاده می نمایند . 2) غلافها را با دست جدا کرده و سپس از خشک کن و خرمنکوب استفاده می کنند . 3) برداشت دستی غلافهای لوبیا هر 7-5 روز یکبار
توجه : از بقایای روش اول برداشت می توان در تغذیه دام استفاده نمود و بقایای روشهای دوم و سوم را می توان بعنوان کودآلی زیر خاک برده یا تحت چرای دام قرار داد .



+ نوشته شده در شنبه 10 فروردين 1392برچسب:زراعت-لوبيا-چيتي,ساعت 13:29 توسط علي رضا |

سوسك سياه گندم يكي از آفات عمده گندم ، جو و چاودار در بيشتر كشورهاي آسيايي و اروپايي مي باشد . در ايران نيز در استانهاي مركزي ، تهران ، خراسان و استانهاي شمالي خصوصا استان گلستان فعاليت قابل توجه دارد.

شكل ظاهري
حشره كامل سوسك نسبتا بزرگي بطول 15 – 12 و عرض 6 ميلي متر مي باشد . رنگ آن سياه براق و قسمت تحتاني بدنش روشن تر و مايل به قهوه اي تيره است .
سر آن بزرگ و سياه ، شاخكها كوتاه و نازك و برنگ قهوه اي مايل به قرمز و چشمها داراي رنگ بور روشن مي باشد و پشت سينه اول عريض ، محدب و تقريبا شبيه مربع مستطيلي است كه طرفين آن در بالا كمي منحني مي شود . بالپوشها طويل و بسيار محدب هستند و روي بالپوشها تعدادي خطوط موازي از بالا به پايين ديده مي شود.
پنجه هاي پا 5 مفصلي ودر پاهاي جلويي سه بند اول پنجه ها بسيار عريض و كم ارتفاع ، بند چهارم كوچك و بند پنجم طويل است و به يك ناخن دو شاخه اي ختم مي شود در انتهاي ساق پاهاي جلو در سمت داخل دوخار دراز و مشخص وجود دارد . كليه ساقها و پنجه هاي پا برنگ قهوه اي مايل به قرمز است و لارو اين حشره پس از رشد كامل 35-30 ميليمتر طو ل دارد . رنگ عمومي بدن سفيد مايل به زرد ميباشد و سر و سينه آن مايل به قهوه اي است . روي پشت سينه سوم حلقه هاي اول تا هشتم شكم نيز لكه هاي بزرگ عريض بهمين رنگ ديده مي شود . حلقه نهم با دو استطاله كوچك كه اندازه آنها از نصف طول حلقه مزبور تجاور نمي كند ختم شده است . اين استطاله ها دندانه دار و تيره رنگ مي باشد.



زيست شناسي و طرز خسارت
سوسك سياه گندم زمستان را معمولا بصورت لارو در زير خاك بسر مي برد . در اوايل بهار از خاك خارج و پس از مدتي تغذيه در عمق 20-15 سانتيمتري تبديل به شفيره مي شود و حشرات كامل آن در اواخر بهار و يا اوا يل تابستان ظاهر مي گردند . سوسك ها روزها را در زير كلوخه ها و علفهاي هرز مخفي ميشوند و هنگام شب به تغذيه از برگها و دانه هاي نرم گندم (شيري) مي پردازند در موقع برداشت گندم سوسك ها بيشتر روي دسته هايي كه روي زمين براي خرمن قرار داده مي شوند مشاهده مي گردند. از اواسط تابستانجفتگيري و تخمريزي حشره شروع مي شود و حشره ماده تخمهاي سفيد رنگ خود را در دسته هاي 20-10 تايي و جمعا به تعداد 100-80 عدد در خاك قرار مي دهد حشرات ماده معمولا در محل هايي كه دسته هاي كاه و كلش گندم روي زمين است تخمريزي مي نمايند .
تخمها پس از 3-2 هفته تفريخ و لاروهاي جوان زرد رنگ ظاهر مي شوند. لاروها زير خاك لانه هايي بشكل دالان براي خود حفر مي كنند و بو سيله سوراخ كوچكي با سطح خاك ارتباط دارند . تمام روز لاروها در لانه زير زميني مخفي هستند و شبها خارج مي شوند و از برگ غلات جوان پاييزه كه تازه سبز شده اند تغذيه مي كنند .
گاهي نيز غلات را بدا خل لانه مي كشند و همانجا به تغذيه مي پردازند فعاليت لاروها با بروز سرماي شديد يخبندان زمستان متوقف مي شود ولي اگر زمستان معتدل باشد ( استان گلستان ) همچنان فعاليت لاروها ادامه خواهد داشت . لاروها زمستان را براي حفظ خود در برابر سرماي شديد به عمق 40 – 30 سانتيمتري زير خاك مي روند و از اوايل بهار بالا مي آيند و فعاليت خود را با شدت بيشتر آغار مي نمايند سوسك سياه گندم فقط يك نسل در سال دارد.

طرق مبارزه
1-جمع آوري كاه و كلش بلافاصله بعد از برداشت كه از ايجاد پناهگاه تابستانه سوسكهاي كامل و انجام تخم ريزي آنها جلو گيري مي كند.
2 – اجراي عمليات آيش و تناوب زراعي ( آفتابگردان – هندوانه – خربزه - نخود و .......) در اراضي كشت غلات
3 - در اراضي آلوده كه فرم آلودگي آنها برابر نظريه كارشناسي به حد آستانه خسارت اقتصادي رسيده باشد با سموم مجاز سمپاشي گردد.
- سوين 85% پودر و به نسبت 2 – 1/5 كيلو گرم در هكتار
- لاروين 80 % DF به نسبت 0.5 كيلو گرم در هكتار 
- سوميتون 50 % EC به نسبت 1/5 ليتر در هكتار
- ديازينون 60 % EC به نسبت 1/5 – 1 ليتر در هكتار
- در اراضي با رطوبت مناسب ، سموم گرانول 5 % ديازينون و دورسپان به نسبت 25 كيلو گرم در هكتار قابل توصيه مي باشند. 



+ نوشته شده در جمعه 9 فروردين 1392برچسب:,ساعت 19:1 توسط علي رضا |

جو

 نام علمي: Hordeum vulgare          نام انگليسي : Barley
 
 مقدمه:

 جو گياهي  است ازخانواده Poaceae   ، تك لپه، خودگشن،يك‌ساله و روز بلند. مبدأ آن را برخي آفريقا وعده‌اي از آسيا بخصوص سوريه مي‌دانند قديمي ترين جو از ارقام دورديفه وحشي درحفاريهاي اروپا بدست آمده كه معلوم شده كه درمصر حجر كشت مي‌شده .



ادامه مطلب


+ نوشته شده در جمعه 9 فروردين 1392برچسب:جو-عمليات كاشت-داشت-برداشت,ساعت 15:59 توسط علي رضا |

آفتابگردان


 



 

نام علمي: Helianthus annuus       نام انگليسي : Sunflower

 مقدمه:

آفتابگردان گياهي است  ازخانواده (Asteraceae)  ، يك‌ساله و دگرگشن كه درقديم آن را به‌عنوان گياه زينتي كشت مي‌نمودند ولي از     50 سال پيش زراعت آن به‌عنوان يك گياه دانه روغني دركشورهاي اتحاد جماهير شوروي وآرژانتين معمول شده است . مبدأ اصلي آن كشور آمريكا است كه ارقام وحشي آن دراين كشور فراوان مي‌باشد .

بقيه در ادامه



ادامه مطلب


+ نوشته شده در جمعه 9 فروردين 1392برچسب:آفتابگردان -بيماريها -كاشت-داشت -برداشت,ساعت 15:39 توسط علي رضا |

 

گندم
مهدي كلاته عربي،مريم شهبازي، محمدعلي‌دهقان، مسعود عزت احمدي،
 


 حسينعلي فلاح و  علي محمد آبرودي

نام علمي: Triticum aestivum                 نام انگليسي : Bread wheat
 

مقدمه:

 


گندم  گياهي  است ازخانواده Poaceae  ، تك لپه، خودگشن، يك‌ساله و روزبلند.اين گياه احتمالاً يكي ازاولين گياهاني است كه بوسيله انسان زراعت شده حدود 12 تا 17 هزار سال قبل ازميلاد مسيح درخاور ميانه كشت مي‌شده است . مركز اصلي گندمهاي اوليه ، سوريه وفلسطين ، سپس مصر وبين النهرين وايران بوده است وازآنجا به اروپا وساير نقاط جهان برده شده است .

 



ادامه مطلب


+ نوشته شده در جمعه 9 فروردين 1392برچسب:گندم- آفات -بيماريها ,ساعت 15:23 توسط علي رضا |

سید حسن خمینی همه شرایط علمی، سیاسی و اعتقادی برای خبرگان را دارد
يادگار امام (ره) را زيباتر صدا مي زنيم
ک تامل/ دلواپسان اشتباه درباره هاشمی را درباره سیدحسن تکرار می کنند! انتظار می‌رفت که پس از اعل
مولودی های حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)
يا فاطمه الزهرا(س)
آیت الله هاشمی پشت فرمان کمباین/تصویـر
تکثیر میوه ها » نحوه كاشت درختان سردسیری (سيب ، مو ، گردو ، گلابى ، زردآلو ، بادام ، هلو)
گیاهان موثر در درمان اضطراب‌
چهل حدیث نورانی از امام کاظم(علیه السلام)
كاشت گندم
عيد بندگي خدا مبارك
توصیه به روزه‌داران برای جبران کم‌آبی بدن
دانلود کتابچه فرمولاسیون آفت کشهای شیمیایی
کدام دولت بهترین بهره اقتصادی را از نفت برد؟
نوای دیجیتال زیبا میون اشک زینب
دانلود مجموعه تواشیح پیرامون امام زمان (عج)
با اين برنامه پسوردها را به راحتي بدست بياوريد + دانلود
برنامه دکتر محمدرضا عارف برای "ایران آینده" منتشر شد
حضرت زينب(س)
زنگ گندم
آفات مهم گندم و مديريت كنترل آنها در ايران
هاشمی دولتش را چطور تحویل داد+فیلم
بیانیه (۲)/ اولویتم سامان معاش مردم است
نرم افزارهای کاربردی +دانلود
محصولی: میزان رای هاشمی را نمی توان پیش بینی کرد!؟
طائب: هاشمی عامل دشمن نیست / حماسه در جایی اتفاق می‌افتد که جریان مخالف قوی وجود دارد؟
دانلود کنید: Audio Record ؛ ضبط موسیقی های در حال پخش از ایستگاههای رادیویی
جزئیات تماس تلفنی آیت الله هاشمی رفسنجانی با رهبر معظم انقلاب
دانلود آهنگ جدید علی عبدالمالکی به نام جنون
دانلود آهنگ خیال تو عماد طالب زاده
دانلود آهنگ ثانیه ها ندیم
هوس ران
کبک ها
دانلود کتابچه فارسی آفت کش های بی خطر، ارگانیک و سازگار با محیط زیست
دانلود کتابچه فارسی اثرات سوء استفاده از آفت کش ها بر انسان و محیط زیست
دانلود کتابچه فارسی کرم خراط و روش کنترل آن
دانلود بروشور روش کالیبراسیون (تنظیم سمپاش)
طنز و جدی کیهان به مرخصی گرفتن احمدی​ن‍ژاد برای همراهی با مشایی
دانلوددعای زیبای ماه رجب با هم خوانی «محمد اصفهانی» و «عباس سلیمی»
جشن شقايقهاي كالپوش 27/2/1392 (جمعه) برگزار مي شود
cache01last1450699324